615 x bekeken

Oneigenlijke druk

agd.media
De Roemeense president Traian Basescu heeft zijn landgenoten opgeroepen om geen Nederlandse groente meer te kopen.

Aanleiding voor deze buitengewone daad is de weigering van de Nederlandse regering om Roemenen en Bulgaren werkvergunningen te geven.

Het is een rare en onbegrijpelijke actie van deze mede-Europeaan. Wie heeft hij het meest te pakken als zijn landgenoten gehoor geven aan deze oproep? De Nederlandse tuinders die juist graag Roemenen en Bulgaren aan het werk hebben.

Rusland gooit wel eens grenzen dicht, soms met de schijn van eigen belang, maar komt altijd nog met argumenten op het gebied van volksgezondheid, dier- of plantenziektes. Basescu, nota bene president van een EU-land, roept op tot een kopersboycot om een onderhandeling in Brussel te beïnvloeden. Zo hoort het niet te gaan in de EU.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Rosenthal ziet geen reden om officieel te protesteren bij de Roemeense regering. Hij ziet de boycot als een persoonlijke zaak van de president, en niet als regeringsbeleid van dat land. Misschien is negeren de verstandigste houding. Maar deze zaak maakt het vertrouwen in zwakke EU-broeder Roemenië er niet groter op. En ook dat is jammer voor de tuinbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.