290 x bekeken

Onderbouwing

agd.media
De tegenstand tegen megastallen gaat onverminderd door. Niet alleen de Partij voor de Dieren, maar zeker ook de PvdA keert zich fel tegen de megastallen.

Tweede Kamerlid Tjeerd van Dekken uitte zijn visie op de megastallen deze week nog nadrukkelijker dan voorheen. ”Het dierenleed dat deze kwalijke vorm van veehouderij veroorzaakt is onacceptabel”, vindt Van Dekken. Het wekt gevoelens op dat PvdA een echte burgerpartij is voor de stedelingen.

Duidelijke argumenten heeft Van Dekken niet. Hij spreekt van opeenstapeling van dieren in de megastallen. De dieren hebben volgens hem nauwelijks ruimte. Hij wekt de indruk dat het met dierenwelzijn in de grootschalige veehouderij veel slechter gesteld is dan bij familiebedrijven. Argumenten hiervoor heeft hij nauwelijks. Als voorbeeld noemt hij stalbranden en de beperkte aandacht voor brandveiligheid. Vraag is of dit bij grote stallen anders is dan bij familiebedrijven.

Van Dekken wil naar een kleinschalige veehouderij met uitloop van alle dieren. Maar zijn argumenten zijn flinterdun. Daarmee verschilt Van Dekken van de PvdD, die welliswaar ook tegen alle vormen van intensieve veehouderij is, maar daar wel een onderbouwing voor heeft. Dat er weerstand is tegen megastallen is bekend. Maar in het politieke debat is een onderbouwing met argumenten een must.

Of registreer je om te kunnen reageren.