Redactieblog

3 reacties

'Nieuwe boerenpartij' PVV schittert door afwezigheid

De Partij voor de Vrijheid wil de economische ontwikkeling van de landbouw stimuleren. Tenminste, dat staat het verkiezingsprogramma. In de Tweede Kamer schittert de partij vaak door afwezigheid.

De Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders heeft potentie om de nieuwe boerenpartij te worden. Nu het CDA, de boerenpartij bij uitstek, zwaar onder druk staat, is het goed om eens breder te kijken.

Kijkend naar het verkiezingsprogramma heeft de PVV potentie om brede steun te krijgen in de agrarische sector. De PVV vindt dat de agrarisch ondernemers niet gedwongen moeten worden voorop te lopen waardoor ze worden weggeconcurreerd door boeren in andere landen die de kantjes ervanaf lopen.

”Boeren moeten bevrijd worden uit de klauwen van Europa. Ons landbouwbeleid moet helemaal worden gerepatrieerd. Nederland moet weer zelf uitmaken hoe we onze boeren, tuinders en landeigenaren aansturen”, staat in het verkiezingsprogramma van Wilders.

De partij is voor een sterke economische ontwikkeling van de primaire sector. De bio-industrie moet op de lange termijn gecontroleerd worden afgebouwd. ”Afbouw kan alleen als we de boeren niet de nek willen omdraaien.”

De PVV heeft dierenwelzijn hoog in het vaandel. Met voorvechter Dion Graus zorgde de PVV ervoor dat er een speciale dierenpolitie in het leven werd geroepen.

Kortom, de ambities zijn er. Maar in de praktijk blijkt de relatief jonge partij moeite te hebben met de uitvoering van het verkiezingsprogramma. De PVV-kamerleden schitteren vaak door afwezigheid bij landbouwgerelateerde debatten in de Tweede Kamer. De partij heeft drie leden in de vaste Kamercommissie voor landbouw en economische zaken: Karen Gerbrands, Dion Graus en Roland van Vliet. Alledrie de woordvoerders zijn zelden bij de debatten.

Gerbrands spreekt vrijwel alleen als er raakvlak is tussen gezondheid en landbouw. Van Vliets bijdragen in het debat hebben vaak iets weg van een sketch, waarbij hij een aantal opmerkelijke punten aandraagt.

Graus richt zich in het debat vooral op dierenwelzijn. Hij kiest voor zaken die het publiek aanspreken: Orka Morgan, Ooievaar Freedom, mishandelde knaagdieren.

Graus neemt in het debat geen blad voor de mond: hij riep recent op voor een perspolitie om de rioolratten van journalisten in de gaten te houden. Aanleiding was de kritiek in de media op zijn vragen bij de commissie-De Wit, waarbij Graus als dom bestempeld werd.

Als het gaat om de brede vraagstukken in de landbouw, is het stil bij de PVV. Een week na presentatie van de toekomstvisie van Bleker op de veehouderij, heeft de partij nog geen standpunt ingekomen over de toekomst van megastallen. En dat terwijl de discussie al maanden speelt. Voor mede-politici is het lastig samenwerken met de PVV. Pas tijdens het debat – als de PVV meedoet – wordt duidelijk welke richting de partij kiest.

Voor regeringspartijen CDA en VVD is dit wel eens makkelijk. Wie zwijgt stemt toe, zeker in de huidige gedoogconstructie. Maar voor de partij is het niet goed. De PVV zou er goed aan doen stelling te nemen, ook als het om landbouw gaat.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Niets geen nieuws onder de zon:" veel beloven en weinig geven doet een gek in vreugde leven.

 • no-profile-image

  jeannet z.

  Graus weet niet waar die over praat. Eerst reageert die totaal niet ivm Freedom. Vind hij dit idiote onzin(ik heb daar emails van!!) en nu, nadat Freedom inde belangstelling staat moet Garus zich ineens laten zien en horen. Aub zeg, laat die man ander werk zoeken, die hoort niet in de politiek thuis.

 • no-profile-image

  Die Dion Graus is echt de allerdomste ongestrafte vrouwenmepper allertijden ! Zijn vertrek uit Comissie de Wit was echt hilaricsh !
  Zo een dieren/milieu mannetje is te dom om naar de plee te gaan, dus wat doet die daar nog in Den Haag

Of registreer je om te kunnen reageren.