Munniksma: Bleker geeft telkens andere draai aan akkoord

Als onderhandelaar namens het Interprovinciaal Overleg is de Drentse gedeputeerde Rein Munniksma (PvdA) mede-verantwoordelijk voor het natuurakkoord met staatssecretaris Henk Bleker (landbouw). Toch nam hij daar maandag tijdens een debat in de Provinciale Staten afstand van. ”Ik krijg het heen-en-weer van Bleker.”

Drie weken geleden zei u: liever een slecht akkoord dan geen akkoord. Wat is er sindsdien veranderd?
”Vanaf het moment dat de stukken zijn ondertekend, op 20 september, heeft Bleker telkens een andere uitleg gegeven van de afspraken. Zo is destijds op nadrukkelijk verzoek van Donner (voormalig minister van Binnenlandse Zaken) en Bleker overeengekomen dat het akkoord alleen geldt als alle twaalf provincies groen licht geven. Maar toen Brabant onlangs als eerste nee zei, kwam hij daar op terug. Een ander voorbeeld. Vorige week besloot het ministerie 2,2 miljoen euro beschikbaar te stellen voor rietsnijders in Overijssel. Maar als je altijd hebt verkondigd niet over extra geld voor het landelijk gebied te beschikken, ga je toch niet dit soort bilaterale afspraken maken? Dan is er in feite geen akkoord meer.”

Voor de meeste interpretatieverschillen is onlangs een aanvulling op het akkoord overeengekomen.
”Jawel, maar dat sluit niet uit dat de staatssecretaris morgen wéér een andere uitleg van de afspraken geeft. Vorige week heeft hij zijn aanpak van de ammoniakproblematiek gepresenteerd; die druist op een aantal punten in tegen het natuurakkoord. Het ministerie gaat telkens een andere kant op dan afgesproken. Als je dat drie maanden achter elkaar meemaakt, krijg je daar wel het heen-en-weer van. Ik wil een keer andere spelletjes spelen, namelijk die van belang zijn voor mijn provincie.”

U verwijt Bleker te draaien, maar doet dat nu zelf ook.
”Op dit moment krijgen de provincies jaarlijks 600 miljoen euro uit het Investeringsbudget Landelijk Gebied; dat wordt vanaf 2014 100 miljoen. Bij een dergelijke forse bezuiniging mag je verwachten dat het Rijk daar ook duidelijk over communiceert. Maar doordat Bleker dat niet doet, ontstaat het beeld dat de provincies een soort all-risk-verzekering zijn voor de natuurafspraken in het regeerakkoord. Dat kan een arme provincie als Drenthe, dat weinig aandelen in energiebedrijven had, nooit aan.”

Bleker heeft tijdens de onderhandelingen gedreigd met een noodwet. Bent u daar niet bang voor?
”Een noodwet is een verschrikkelijk moeizaam te hanteren instrument, waarvan de staatssecretaris zich moet afvragen of dat wel verstandig is. Ik heb er vertrouwen in dat een creatieve geest als Bleker andere oplossingen kan bedenken. Als hij daar tijdens kerstdagen eens goed over nadenkt, en wij ook, wie weet ontstaat er dan een stukje creativiteit rondom natuur en landschap.

Natuurmonumenten stelt voor een onafhankelijke bemiddelaar aan te wijzen. Een goed idee?
”Ik weet dat die organisatie het akkoord niet goed vindt en zich zorgen maakt over de ontstane impasse. Dat deel ik. Maar of dit de oplossing is? Daar wil ik mij nu niet over uitlaten.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.