2 reacties

Marktmacht

agd.media
Weelder-kip mag niet diervriendelijk heten van de Reclame Code Commissie (RCC). Dit pluimveevlees uit het zogeheten tussensegment – tussen gangbaar en scharrel – werd door Coop-supermarkten aangeprezen als diervriendelijk product.

Wakker Dier heeft er een procedure tegen aangespannen, en gewonnen.

Het is een opmerkelijke uitspraak. Aanprijzingen als diervriendelijk zijn niet hard gedefinieerd, evenmin als natuurlijk, gezond en ambachtelijk. Maar in dit geval heeft de RCC zich wel gewaagd aan een inhoudelijke toetsing. Haar conclusie is dat het verschil in welzijn tussen de Weelder-kip en een gangbare vleeskip zo klein is, dat het te ver gaat dat laatstgenoemde diervriendelijk gehouden wordt.

Dat de RCC de inhoud van claims wil bewaken is positief. Ze wil voorkomen dat de consument met holle frasen wordt gepaaid. Dat is uiteindelijk goed voor het vertrouwen en dus voor de sector.
Maar aan deze uitspraak zit ook een gevaarlijke kant. De RCC neemt het Beter Leven Ster-concept van de Dierenbescherming als maat. Bij diervriendelijk denkt de consument aan die ster, aldus de RCC. En die heeft de Weelder-kip niet. Daarmee krijgt de Dierenbescherming het exclusieve recht op de definitie van diervriendelijk. Is dat niet een beetje te veel marktmacht?

Laatste reacties

 • no-profile-image

  W. de Boer

  Nee, dat denk ik niet. Het is heel goed om één duidelijk keurmerk te hebben voor diervriendelijkheid, in plaats van een veelheid waardoor de consument al weer heel snel in verwarring wordt gebracht. En als een producent zich zorgen maakt of hij zijn daadwerkelijk diervriendelijke product zal verkopen, moet hij gewoon het Beter Leven Keurmerk aanvragen.

 • no-profile-image

  Anita Heijdra

  Natuurlijk is dat veel te veel macht voor een organisatie die veelvuldig aangeeft zich niet te willen en kunnen verdiepen in de veehouderij in Nederland. Ze hebben er de menskracht niet voor krijgen wij keer op keer te horen.
  Sinds wanneer is een gecastreerde stier in Ierland op een diervriendelijkere manier behandeld dan een niet gecastreerde stier in Nederland?

  De Dierenbescherming is eigenlijk tegen castreren, maar als de stier te druk dreigt te worden willen ze het wel toestaan, aldus hun website. Wie kritisch tussen de regels doorkijkt, maakt hier iets anders uit op!

Of registreer je om te kunnen reageren.