346 x bekeken

Maatwerk nodig bij pacht

agd.media
En weer doemt een discussie op over de pacht. Het is een taai dossier dat al jarenlang de gemoederen van pachters en verpachters bezighoudt. In 2007 kwam er een gewijzigde en geliberaliseerde Pachtwet. De jaren erna was er voortdurend gesteggel over de pachtnormen en de fluctuaties daarin. Dit jaar gingen nieuwe pachtnormen in, die met name voor veel akkerbouwers een vervelende verhoging betekenen.

Een van de problemen is dat de pachtnormen per regio zijn vastgesteld. Destijds zijn deze regio’s al verfijnd, maar het zit nog steeds niet lekker. Via een ingewikkelde rekenmethode bepaalt het LEI wat in een gebied een haalbare en redelijke pachtprijs is. Maar dat is altijd gebaseerd op een gemiddelde. Individuele pachters kunnen toch nog geconfronteerd worden met een in hun ogen te hoge prijs.

Met andere woorden, het systeem is té robuust, en biedt te weinig ruimte voor individueel maatwerk. Dat is een van de klachten van de pachters, die aan de orde moet komen bij de evaluatie van het pachtbeleid die komend voorjaar op de Haagse agenda staat. Kleine veranderingen in pachtprijs betekenen immers meteen veel voor het inkomen van de boer.

Verpachters hebben ook nog andere wensen, zoals verdere liberalisering. Dat is iets waar pachters traditiegetrouw huiverig voor zijn. Maar wat betreft maatwerk in pachtnorm: daar is verbetering nodig en mogelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.