228 x bekeken 2 reacties

Maatwerk nitraat is risico

agd.media
Overbemesting kost waterbedrijf Vitens jaarlijks vijftien miljoen euro. Dat stelt het bedrijf in een brief aan staatssecretaris Bleker. In de brief dringt het bedrijf aan op strakker beleid voor met name nitraat.

Het mestbeleid heeft wel effect, zo blijkt uit cijfers die Vitens presenteert. Het nitraatgehalte in het ondiepe grondwater op hoge zandgronden stabiliseert op 60 tot 80 milligram per liter. Maar dat is boven de Europese norm. Bovendien voorziet het drinkwaterbedrijf geen daling. Het ziet zich genoodzaakt drinkwaterputten in gebieden met hoge nitraatgehaltes te verplaatsen.

De constatering van Vitens moet ook de landbouw zorgen baren. Blijkbaar worden de doelen van de Europese richtlijnen niet gehaald. Welke conclusies gaat Brussel daaruit trekken?

Vitens pleit voor een verfijnder mestbeleid met maatwerk per gebied. Op het oog is dat een mooie oplossing. Maar er zitten grote risico’s aan. Boeren in die gebieden zijn dan overgeleverd aan regionale beleidsmakers waar ze lang niet altijd goed zicht op hebben.

Duidelijk is wel dat het nitraatprobleem verre van opgelost is. De staatssecretaris stelt dat aanscherping van de normen niet nodig is. Voor veehouders is het te hopen dat die inschatting juist is.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Zelden een commentaar gezien met zo weinig diepgang en zo een gebrekkige analyse. Het kan wel door een Wageninger geschreven zijn

  • no-profile-image

    Inderdaad Jan Cees,
    Wie zegt dat die cijfertjes kloppen, er mag bijna geen mest meer op de gronden raar verhaal

Of registreer je om te kunnen reageren.