Redactieblog

436 x bekeken

Maatschappij bepaalt op boerenerf

De komende man in de sector Melkveehouderij van LTO, Kees Romijn oogt vriendelijk. Vergis u niet. Hij zegt hele stevige dingen over boeren in de toekomst.

Zo gaat de schaalvergroting onverminderd door. Hij stelt zich de vraag of het management wel tijdig meegroeit. Daarmee zegt hij indirect dat hij er aan twijfelt of boeren dit aankunnen. Ze hebben geen keus. De maatschappelijke organisaties leggen een sterke druk op de melkveehouderij. Romijn vindt dat terecht.

Daarom zal er veel minder antibiotica moeten worden gebruikt. De koeien zullen gemiddeld ouder moeten worden. Ethisch gezien is het niet goed te praten dat koeien binnen zes jaar worden afgevoerd. Dat betekent betere zorg voor dierenwelzijn. De boer moet meer doen om mastitis te bestrijden, aan klauwverzorging en vruchtbaarheid.

Het mestprobleem moet voor 2016 worden opgelost. Om dat te realiseren moet meer ruimte zijn voor experimenten. Leidend bij alles is de kostprijs. Met name de prijs van voer – dit kan gemanaged worden - wordt bepalend voor de melkproductie.

Ziedaar in het kort wat Romijn wil.

Het is nogal wat. Hij geeft er echter wel zijn visitekaartje mee af. Dat betekent dat de mening van maatschappelijke organisaties leidend is voor de toekomst van de melkveehouderij. Wat de boer zelf vindt, doet er minder toe. Hij moet mee en anders rest er maar één besluit: stoppen en ergens anders zijn geluk vinden.

Met Romijn dient zich een leider aan van de jongere generatie. Prettig voor de boer? Voor de ene wel en de andere niet. De behoudende boer, het type van baas-op-eigen erf, krijgt het er moeilijk mee.

Ikzelf vind het uitdagend en verfrissend.

Of registreer je om te kunnen reageren.