307 x bekeken 3 reacties

Leuk maar loos gebaar

agd.media
De SGP heeft in het debat over de landbouwbegroting een sympathiek idee gelanceerd. De partij wil meer marktmacht voor boeren en tuinders, daarbij gesteund door het CDA.

De partijen willen meer ruimte voor producentenorganisaties en een ruimere toepassing van de Europese gemeenschappelijke marktordening (GMO), bijvoorbeeld in de aardappelsector.

Positief is dat deze kleine christelijke partij goed aanvoelt waar onvrede zit in de agrosector. Het kleinduimpjegevoel van de primaire producent is groot. Agrariërs voelen zich onmachtig tegenover grote inkopers, en hun positie wordt er niet beter op. Het is al jaren een punt van zorg. Terecht dus dat er aandacht voor is.

De voorgestelde maatregelen snijden echter weinig hout. Ervaringen met de GMO in de tuinbouw leren dat deze instrumenten al te vaak verkeerd zijn gebruikt. Bedoeld voor structuurversterking zijn ze in de praktijk vooral gebruikt als subsidie voor mechanisatie.

Meer formele ruimte voor producentenorganisaties zal ook niet helpen in de aardappelsector. De huidige grens van maximaal 10 procent aanbodbundeling wordt al niet gehaald. Vele pogingen tot bundeling zijn al gestrand. Deze sector moet eerst leren samenwerken. Pas daarna is de politiek aan de beurt.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Is deze gedachte niet achterhaald. eens was aardappelland een land beheerst door enkele kleine handelaren en grote co-op s die zelfs de koppen in één zak stopten en dus volgens de wet van groot is machtig de macht moeten hebben en daarmee de boer een leuke cent toedichten. maar het is anders uitgepakt, de boer liep weg bij de co-op onder aanvoering van pers en boekhoudbureaus die verkondigden; "De vrije handel is beter. Zie na een jaar of 15 het resultaat. De co-op en de handel machteloos, de industrie is baas want die gaat om beide partijen heen en bindt rechtstreeks de teler aan zich. Zelfs de werking an momopolie rassen in handn van co-op 's en handelaren hebben niet gebracht wat ze misschien hadden kunnen brengen Monopolie in de markt. waarom lukt dat Microsoft wel en de aardappel handelshuizen niet?

  • no-profile-image

    He Han weet jijj hoeveel multinationals in het bezit zijn van boerenbedrog organisatie Z.L.T.O. AVIKO .DUYNIE , AVEBE,zo te horen weet je dat haal mii een uit de droom.HA'HA'HA'"

  • no-profile-image

    He Han weet jijj hoeveel multinationals in het bezit zijn van boerenbedrog organisatie Z.L.T.O. AVIKO .DUYNIE , AVEBE,zo te horen weet je dat haal mii een uit de droom.HA'HA'HA'"

Of registreer je om te kunnen reageren.