4 reacties

Lastige grenzen

agd.media
Provinciale Staten van Noord-Brabant vergaderen vrijdag over het plattelandsbeleid. Een van de belangrijkste onderwerpen van het debat is de intensieve veehouderij en het rapport van de commissie-Van Doorn daarover.

Net als afgelopen week in Den Haag blijkt ook nu weer hoe lastig deze discussie is. Van Doorn oogst alom lof voor zijn analyse van de problemen in deze sector, die klem zit tussen markt en maatschappij. Maar welke concrete maatregelen nodig zijn, blijft bij hem nog onduidelijk. En dus blijven ook de debatten in Den Haag en in Den Bosch dat. Een aangenomen motie van de Staten dat de veehouderij niet mag groeien, verandert daar niet veel aan.

Staatssecretaris Bleker, die in zijn visie op de veehouderij zwaar leunt op Van Doorn, durft het tot nu toe nog niet aan grenzen te stellen aan de veehouderij. Gedeputeerde Staten van Brabant volgen deze lijn. Zij willen zich niet branden aan een concreet getal. Dit ondanks een in Brabant breed gedragen wens om te voorkomen dat de sector gaat groeien als in 2015 de dierrechten verdwijnen.

Voor de veehouderij is dit op het eerste oog gunstig. Begrenzing van de bedrijfsomvang leidt snel tot bemoeizucht van ambtenaren. En het idee om veebedrijven onder te brengen op industrieterreinen, dat vrijdag ook in Den Bosch weer bijval vindt, is voor hen ronduit bedreigend.

Maar er zit ook een gevaarlijke kant aan het voortdurend uitblijven van concreet beleid. De zorgen en onvrede van burgers nemen maar niet af. En op den duur komt dat toch weer op het bordje van de veehouders terecht.

Het beste lijkt dat Van Doorn een vervolgklus krijgt, en de concrete grenzen verkent. Ondernemers moeten weten binnen welke marges ze kunnen opereren, burgers willen dat met hun zorgen iets gedaan wordt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Als van Doorn die vervolg klus krijgt. Is het zeker dat we een natuur
  park worden, Zodat Z.LT.O. Met zijn MULTINATIONALS in de goedkope landen hun pratijken kunnen voortzetten. Gewoon in onze Eurolanden. Zonder de Hollandse regels van milieu .
  Oost Europa werk ons er uit. Zuid Europa lacht ons uit. De politiek
  prijst ons er uit.

 • no-profile-image

  Als van Doorn die vervolg klus krijgt. Is het zeker dat we een natuur
  park worden, Zodat Z.LT.O. Met zijn MULTINATIONALS in de goedkope landen hun pratijken kunnen voortzetten. Gewoon in onze Eurolanden. Zonder de Hollandse regels van milieu .
  Oost Europa werk ons er uit. Zuid Europa lacht ons uit. De politiek
  prijst ons er uit.

 • no-profile-image

  Als van Doorn die vervolg klus krijgt. Is het zeker dat we een natuur
  park worden, Zodat Z.LT.O. Met zijn MULTINATIONALS in de goedkope landen hun pratijken kunnen voortzetten. Gewoon in onze Eurolanden. Zonder de Hollandse regels van milieu .
  Oost Europa werk ons er uit. Zuid Europa lacht ons uit. De politiek
  prijst ons er uit.

 • no-profile-image

  Ook in deze kwestie weer niemand die durft te >besluiten<. De politiek wil steeds de kool en de geit sparen. Waarom is er niemand die met een doortimmerd voorstel komt om de intensieve veehouderij ver van de bewoonde wereld te plaatsen op een opgespoten gebied bij de Maasvlakte. De intensieve veehouderij wil toch graag industriematig werken, dan maar op een industrie gebied waar het toch al genoeg stinkt van de petrochemie. Deze oplossing spaart tevens een hoop transport bewegingen via de wegen en waterwegen land inwaarts.

Of registreer je om te kunnen reageren.