Redactieblog

2 reacties

Krenten uit de pap

Voor snel internet is een tv-kabel onvoldoende, er is glasvezel nodig.

Afgelopen voorjaar heb ik u bijgepraat over het gebrek aan snel internet op het platteland. Dat leverde veel reacties op, uit het hele land. Van verontruste burgemeesters, van topambtenaren van het ministerie van EL&I, van boeren en vooral van boerinnen. Want die schijnen op het bedrijf de functie van ‘Hoofd Perceelskaarten’ te vervullen,dus het meest last te hebben van het ontbreken van fatsoenlijke toegang tot internet.

Ook waren er lieden die mij ervan wilden overtuigen dat er geen probleem was. En was dat probleem er wel, dan konden zij het eenvoudig oplossen. Dat beeld werd onder meer neergezet door vertegenwoordigers van kabelbedrijven. Hun verhaal is dat er via de tv-kabel prima valt te internetten. Mijn tegenwerping dat er op het platteland nauwelijks tv-kabel ligt, zeker niet bij afgelegen boerderijen, werd genegeerd. Mijn vraag of zulke kabels de toekomstige behoeften wel aan kunnen, werd afgedaan als onkunde.

Inmiddels is mij volstrekt duidelijk dat tv-kabels geen oplossing zijn en dat draadloos snel internet nog lang gaat duren. Alles wijst er op dat we glasvezel moeten aanleggen, naar elk adres op het platteland. Als we althans de transmissiebehoeften van de toekomst willen dekken en de landbouw concurrerend willen houden. Ook met bedrijven die glasvezel aanleggen heb ik gepraat. Die willen wel, maar alleen in de grote kernen, daar is geld te verdienen. Dan komt er een vaag verhaal over ‘later uitrollen naar onrendabele gebieden’. Dat gebeurt dus nooit, want hoe meer profijtelijke aansluitingen ze maken, hoe onrendabeler de rest wordt. Met een mooi Engels woord heet dat ‘cherrypicking’, in het Nederlands ‘krenten uit de pap vissen’.

Boeren en boerinnen, verzet u tegen iedereen die met schijnoplossingen komt. Mocht er in uw gemeente glasvezel komen, eis dan dat het ook in de uithoeken komt, voor een vaste prijs voor elk adres. Anders wordt uw aansluiting later onbetaalbaar, als die er al ooit komt.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jos Mölder

  Uw collum over glasvezel doorgestuurd naar alle raadsleden vd gemeente Epe.
  Iemand denkt een mogelijke oplossing te hebben, maar dit voert te ver om over te brieven.
  Is het mogelijk dat ik betreffende mail aan U door stuur en dat U daar op zou willen reageren?
  Met vriendelijke groet,
  J.M.Mölder

 • no-profile-image

  Ramon van Roomen

  In Leusden moest glasvezel van Leusden naar Achterveld. De grondeigenaar gaf toestemming om de kabel te leggen mits de aanliggende woningen in het tussengebied ook aangesloten zouden worden. Dit heeft enige moeite gekost, maar nu hebben wij in een deel van het buitengebied van Leusden wel glasvezel. Het kan dus wel.

Of registreer je om te kunnen reageren.