203 x bekeken

Grondige aanpak

agd.media
Het Schmallenberg-virus – genoemd naar de 25.000 inwoners tellende stad in Noordrijn-Westfalen – houdt de Nederlandse schapenhouderij in zijn greep.

Misvormde lammeren op tientallen bedrijven zijn voorlopig de trieste balans van de epidemie, waarvan we niet weten waar ze vandaan komt en hoe ze zich verder zal ontwikkelen. Wordt de melkveehouderij straks ook getroffen door een golf misgeboorten? Krijgt de geitenhouderij er ook mee te maken? Of erger nog: zal het virus overspringen op de mens?

Er zijn veel vragen waar in de komende maanden een antwoord op moet komen. De knuttenvrije periode komt daarbij goed van pas, nu we weten dat het virus waarschijnlijk door knutten wordt overgedragen. Het is goed dat het ministerie groot inzet op kennisvergaring en besloten heeft tot een meldplicht voor veehouders. De ziekte moet letterlijk in kaart worden gebracht – ook voor de buitenwacht.

De veehouderij kan zich op geen enkele manier een tweede Q-koortscrisis veroorloven. Het is beter om nu op het ergste voorbereid te zijn en de gepaste maatregelen te nemen. Oproepen – zoals die van de SP in de Tweede Kamer – om over te gaan op ruiming van besmette bedrijven zijn op dit moment buiten proportie, voorbarig en ongepast.

Of registreer je om te kunnen reageren.