Redactieblog

303 x bekeken 6 reacties

Eeuwige jachtvelden

De productschappen moeten worden afgeschaft, zo vindt de Tweede Kamer. Dit is een heel dom besluit. Het hoeft niet te verbazen dat de aanstichter Charlie Aptroot heet.

Dit ongeleide VVD-projectiel is kennelijk gek op domme acties. Of dat komt doordat hij zijn studie niet heeft afgemaakt of doordat hij zich wil profileren bij het niet zo slimme deel van het kiezersvolk weet ik niet, maar feit is dat Charlie de ene na de andere rechtse hobby uitvent.

Hoewel ik weleens een beetje moedeloos word van het niveau van onze politici, leg ik me daar bij neer. Dat is nu eenmaal democratie. Charlie mag dus zijn destructieve moties indienen. De motie over de schappen kreeg de steun van de erkende dommeriken van de PVV. Ook de SP, Groen Links en D’66 stemden voor de motie. Ook dat is democratie. Maar dat laatste zou boeren toch argwanend moeten maken want deze partijen staan nou niet direct bekend als boervriendelijk.

De Nieuwe Vrije Agrarische Federatie (NVAF) heeft geen last van dergelijke overwegingen en nuances. In het Haagse café De Eeuwige Jachtvelden, vierden zo’n zeventig NVAF-leden uitbundig feest nadat de motie was aangenomen. Deze club strijdt al jaren tegen de heffingen.

Als alternatief voor de schappen presenteert de NVAF een of andere management-theorie (de clusters van Porter), die op zichzelf al tamelijk onbegrijpelijk is, maar inmiddels ook al behoorlijk achterhaald (als er al ooit iets van klopte). Dat zal het dus zeker niet worden. Het ligt voor de hand dat de medebewinds-taken naar het ministerie verhuizen. Extra ambtenaren en geen invloed van boeren meer. De belangenbehartiging zal ofwel vervallen, ofwel worden overgenomen door LTO. Maar die heeft daar geen geld voor, want kan geen heffingen opleggen. Zo wordt het laatste onderdeel van het groene front gesloopt in een monsterverbond tussen domme en boervijandige politici en boeren die niet goed nadenken.

Moeten de schappen dan niet veranderen? Jazeker: meer democratie is zeer gewenst. Maar dat hebben juist de agrarische belangenorganisaties altijd tegengehouden. Al met al zie ik geen reden voor feest.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Laat ze dan blijven bestaan, maar dan niet met verplichte heffingen. Als boeren ze écht zo onmisbaar vinden, dan wijst zich dat vanzelf. Mocht er geen (vrijwillige) heffing meer binnenkomen, dan weten we genoeg. Zoals het nu is, is het vergelijkbaar met de maffia: opgedrongen belangenbehartiging.

 • no-profile-image

  cas

  Wij gaan steeds meer naar een ik-gerichte maatschappij. Dat is een tendens die je niet tegenhoudt. Kijk en leef mee met onze jeugd en dan weet je genoeg. Onze kracht in de toekomst ligt in deze ik-gerichtheid en niet meer in een "gewenste saamhorigheid". Deze saamhorigheid is gemaakt en houdt op den duur geen stand. Geheel in die lijn ligt afschaffing van de productschappen voor de hand die een "gemaakte" saamhorig in stand probeert te houden. Als iets in stand gehouden moet worden, dan is het op den duur ten dode opgeschreven. We moeten naar een overheids- en belangenbehartigingsapparaat die onze toenemende ik-gerichte cultuur faciliteert (en niet dirigeert).

 • no-profile-image

  Eindelijk krijgt de agrarische sector de mogelijkheid, de focus van productgerichtheid of kostenreductie te richten op de belangen van klanten, medewerkers of andere stakeholders.
  Door het opdoeken van de 2 grootste "sta in de weg instituties", het Ministerie van landbouw en de Schappen, mogen agrarische ondernemers hun slag maken naar klant-en marktgerichtheid. Dit zal voor veel collega's nog moeilijk
  genoeg zijn, omdat ze nooit marktgericht mochten zijn, van wege het fijt dat hun voormannen zo aan dit pluche gewend waren. Nu nog iets bedenken voor de LTO, zodat dit ook een echte wergeversorganisatie wordt als VNO/NCW en MKB of
  anderszins een active Branche Organisaties naar voorbeeld van de Nederlandse Fruitteelt Organisatie NFO of andere branche organisties als (melk)veehouderij en boom- en sierteelt. In ieder geval ruim alle instituties op, die geen of onvoldoende toegevoegde waarde meer brengen.
  Er zijn ook zonder al deze instituties meer dan voldoende mee-eters in agrarische sectoren.
  "Zou er dan toch nog een agrarische lente komen voor ons ondernemers?".

 • no-profile-image

  In de melkveehouderij is het aansturen van de sector al overgenomen door FrieslandCampina. Zie het duurzaamsheidsbeleid. Voor de melkveehouderij maakt het dus weinig meer uit of de productschappen gaan verdwijnen.

 • no-profile-image

  Mooi gesproken Theo Douven!

 • no-profile-image

  (Z.).L.T.O. geen geld ???????? Hoe DOM kun je zijn. GELIJK EEN ONGELEIDE PROJECTIEL Productschappen , hebben echt de moed niet om Z.L.T.O tegen te spreken als het er op aan aankomt. Mooi dat ze verdwijnen ,kan boerenbedrog zich daar niet meer achter verschuilen. Moedeloos worden van domme boeren?? . Nee slimme auteurs als Willem Bruil daar hebben boeren pas echt wat aan zie het verleden. 60% van de boeren hebben de laatste 25 jaar het loodje gelegd . Dankzij de geleerde maar niet wijze mee lopers van de boerenbedrog organisatie

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.