Redactieblog

Doemdenken troef

‘De mens die lijdt het meest van’t lijden dat hij vreest’. Welnu, dat lijden wordt door de media fors aangewakkerd.

Neem de wereldwijde recessie. De kranten staan er bol van. Het journaal loopt over. Minister De Jager voorspelt ons met zijn welvarende gezicht een magere toekomst. Dit in schrille tegenstelling tot de Sinterklaascadeautjes, die steeds duurder worden. Vroeger was het een aardigheidje met een mooi gedicht. Nu elektronisch speelgoed voor jong en oud.

Kleine kinderen slapen met naast hun kussen aan de ene kant hun knuffel en aan de andere kant hun mobiele telefoon. Dit is dus recessie.

Een beetje minder kan niet. Alleen meer is goed. Dat laten de ronkende koppen in de media ons elke dag weer duidelijk merken.

Ook onze eigen landbouwbladen doen er vrolijk aan mee. Nieuwe Oogst had frontaal op de voorpagina ‘Inkomens dalen fors na 2013’. Geschrokken las ik de tekst. Spoedig bleek dat de vlag de lading niet dekte. Het was alleen een rapport van het LEI dat had berekend wat we minder aan toeslagen uit Brussel krijgen bij het nieuwe landbouwbeleid.

Dat wisten we al. Niet precies hoeveel, maar dat het minder wordt ligt voor de hand. Geen wonder ook. Je kunt in een markt met overschotten moeilijk de producenten blijven subsidiëren.
Allemaal doemdenkerij dus.

We weten dat de inkomenstoeslagen lager worden. We krijgen jaren de tijd daar op in te spelen. Daar mogen we Brussel dankbaar voor zijn. Maar dat ontslaat ons niet van de plicht ons eigen bedrijf op orde te brengen. Daar moeten we mee bezig zijn en niet met de mogelijke afbouw van toeslagen.

Wij zijn er druk mee op ons bedrijf. Ons doel is na 2013 met minder toeslagen een hoger resultaat uit het eigen bedrijf te halen. Want we zijn toch ondernemers?

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.