Boerenblog

266 x bekeken 1 reactie

De interne première

Met drie bussen naar VIC Sterksel. De interne première van de filmpjes Varkenshouderij 2.0. En we kregen twee nVWA-controleurs op bezoek. Een drukke week.

Met drie bussen vol varkenshouders gingen we vorige week naar VIC Sterksel op excursie. Wat was het een mooie dag! De mist viel gelukkig mee. De bus uit het Oosten had vertraging, maar de andere bussen waren mooi op tijd in het Zuiden. Eerst kregen we in twee groepen een lezing van onderzoeker Anita Hoofs over de Pro Dromi-kraamstallen, 1.000 gram groei en de ontspannen drachtfase. Daarna Mart Smolders over VIC Sterksel en tot slot Nico Verdoes over mestverwerking. Veel informatie die enthousiast werd overgebracht en door de varkenshouders werd opgezogen.

Het ‘wij-gevoel’

Na de stamppotmaaltijd volgde een excursie in de stallen. Een ieder kon zelf kiezen welke innovaties hij wilde bezichtigen. Bij elk onderdeel stond een medewerker van VIC Sterksel om uitleg te geven. Mooi was dat de varkenshouders onderling veel praktische zaken uitwisselden. Dat alles in een ongedwongen sfeer. Zwarte Piet schonk chocolademelk in de stal. Tot slot nog een drankje en daarna weer in de bus naar huis. Het voelde echt als ‘wij van LTO Noord’. VIC Sterksel is van en voor varkenshouders. Wij zijn er trots op. Er zit veel dynamiek in de sector. Je moet het wel willen zien.

Varkenshouderij 2.0

Donderdagavond hadden we de interne première van vijf filmpjes die we hebben gemaakt in het kader van het project Varkenshouderij 2.0. Varkenshouderij 2.0 is een project van LTO Noord en Stichting Natuur en Milieu in samenwerking met Foodlog. Drie varkenshouders zijn gefilmd. Zij straalden trots uit. Zij willen het anders doen, maar hunkeren ook naar erkenning en waardering van de maatschappij.
De slachter liet het slachtproces zien. Heel puur. De varkens werden er niet anders van. Zij treurden niet om het andere varken dat geslacht werd. Een burger vond dat heel opvallend. Wij wisten dat al. De slagers vertelden over hun vak. Ook zij willen het anders doen. Zij willen zich onderscheiden van de supermarkt en een inhaalslag maken. De interviewer is een bloedmooie meid van buiten de sector. Zij kijkt als een buitenstaander. Ik ben heel tevreden over het resultaat.
Na de vertoning van de filmpjes hadden we een discussie over hetgeen we gezien hebben. Wat viel het meeste op? Hoe gaan we het anders doen? Prachtig was dat de varkenshouders, de slachter en de slagers in de zaal zaten. Dat gebeurt niet vaak. Dat moeten we meer doen. Voor sommigen een eyeopener. We denken nu na over het vervolg. Daarover volgt later meer.

Wees voorbereid

Net voordat we wilden vertrekken naar Sterksel stonden er twee controleurs van de nVWA voor de deur. In oude termen: de AID. Wij gingen weg, dus leidde onze medewerker hen rond. Controle op permanent water, afleidingsmateriaal en veel gezever met de luxmeter. Ik hoor dat op dit moment veel varkenshouders worden gecontroleerd. Wees dus voorbereid.

Bij ons thuis

Naast al dat moois was ik thuis heel boos. We praten al zo lang over de ontwikkeling van ons bedrijf. Wij hebben een architect gevraagd om een prachtig ontwerp te maken voor het lupinevarken. Nu is het te lang, dan weer te breed. Een silo achter de stal en dan weer er tussen. Mogen het drie of toch maar twee silo’s zijn? Het door ons voorgestelde ontwerp is niet goedgekeurd. We worden er moedeloos van. Volgende week volgt een nieuw gesprek. Voor 1 december willen wij duidelijkheid, anders bouwen we een doodgewone reguliere stal. Dan is het lupinevarken passé. Nieuwe dingen zijn moeilijk te bewerkstelligen, omdat het buiten de gebaande paden gaat. Dan passen ze niet in regels. Dat betekent dat er meer ruimte moet komen en dan moet er iemand beslissen dat die ruimte gegeven mag worden. Er moeten nog wat knoppen om.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    boeren hebben macht

    Als u zich nu inzet voor praktische regels bijv; gezever over voldoende lux in stal doet u meer voor de sector dan overal naar toe reizen.

Of registreer je om te kunnen reageren.