199 x bekeken 1 reactie

Aanpakken

agd.media
En weer is er een jaar voorbij zonder dat er is doorgepakt op het terrein van de ganzenoverlast. Afgelopen voorjaar kwamen zeven organisaties, waaronder LTO met een uitgewerkt voorstel om het probleem te tackelen. Aanpak van de zomerganzen staat hierin voorop, terwijl voor de opvang van de winterganzen de sterke punten van het huidige opvangbeleid moeten blijven.

Het duurde een half jaar voor het ministerie het plan kon omarmen. En dan nog met voorbehoud van lopend onderzoek. Daarmee is weer een seizoen verloren. Het is nog maar zeer de vraag of het lukt volgende zomer wel echt iets te doen.

Het doden van dieren is een té gevoelig onderwerp geworden in Nederland. In het geval van de gans is er niks op tegen. Wat telt is de Nederlandse verantwoordelijkheid als opvangland. Daar voldoet het ruimschoots aan. Met dank aan de boeren die aan de opvang meewerken, mag Nederland trots zijn op deze status van gastland voor miljoenen ganzen.

Maar het moet niet te kleinzerig zijn om dat deel van de ganzenpopulatie dat te veel is, weg te halen. Noem het doden, oogsten, opruimen, afschieten, vergassen, maakt niet uit, maar draai er niet om heen: er moet een aantal dood. Ieder seizoen extra uitstel vergroot het leed alleen maar, ook voor de dieren.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Helemaal mee eens.Het is maatschappelijk onverantwoord als we niet zorgen dat de populatie inkrimt. Maar dat kan alleen maar als we ook aan nest behandeling doen.Het is alleen de vraag of grote terreinbeheerders dat willen of kunnen.Zo niet dan is het doden (weg halen) dweilen met de kraan open.

Of registreer je om te kunnen reageren.