Redactieblog

402 x bekeken

Zeg maar nee, dan krijg je er twee!

Hoe overtuig je een man die niet overtuigd wil worden? Het geldt op meerdere vlakken en is een vraag die na ruim twaalf jaar nog steeds niet beantwoord is. Roodbonte koeien zijn gewoon mooier, leuker en opvallender dan zwartbonte.

Ik zou er zo graag een stel hebben lopen in onze stal, maar op de één of andere manier is het me niet gegund. Opa wil nog wel meewerken; onze roodbontliefde wordt gedeeld. Ooit kocht hij twee rode vaarzen, maar zij hebben het niet heel lang gered bij ons. ”Ze voelen zich gediscrimineerd”, grapte Wijnand over hun korte verblijf.

Ik zag opnieuw een kans toen we de nieuwe stal gebouwd hadden. Bij de aangekochte koeien zat er één met de roodbontfactor, die drachtig was van een rode stier. Na een aantal lange maanden heb ik ons eerste roodbonte vaarskalf geboren zien worden. Dit was het begin van de roodbontfokkerij! Toen het kalf ruim één jaar oud was, heb ik er goed op toegezien dat er wel een rood KI-rietje inging, want ik ken mijn pappenheimers. Maar Wijnand wilde heus meewerken en voorspelde lachend dat haar nakomeling toch wel een stier zou worden. We maken er heel vaak geintjes over, maar hij krijgt helaas bijna altijd gelijk. Zo ook deze keer. En nu moest ik weer een hele tijd wachten op mijn volgende kans.

Maar tot mijn grote blijdschap kalfde deze week onze aangekochte zwarte Montbéliarde-kruising af van een rood vaarskalfje! De grote, stoere koe die ook nog eens mijn lievelingskoe is, had een prachtige Kian-dochter gebaard! Blij rende ik naar Wijnand om het nieuws te vertellen. Toen we even later samen gingen kijken was er nóg een kalf geboren. Een rode tweeling! De blijdschap was echter van zeer korte duur, want het andere kalf bleek natuurlijk weer een stiertje te zijn. En op die 1 procent kans dat het vaarsje wel vruchtbaar is, willen we niet gokken. Zo blijft het roodbontgehalte in onze stal bedroevend laag.

Misschien moet ik me er maar bij neerleggen dat zwartbont zal blijven domineren. Dan hoef ik er niet meer zoveel energie in te steken om mijn lieve zwartbontfokker over te halen een andere kleur te gaan gebruiken en is mijn vraag ook beantwoord.

Of registreer je om te kunnen reageren.