2 reacties

Weet wat u voert

agd.media
Cono verbiedt leveranciers nog langer ruwvoer te gebruiken waarin tarwegistconcentraat is verwerkt.

Het is een logisch besluit voor een bedrijf dat totaal afhankelijk is van merk-kaas. Als het inderdaad zo is dat tarwegistconcentraat de smaak van Cono-kaas negatief beïnvloedt, zit er maar één ding op: dat spul niet meer voeren.

Gelukkig is het geen kwestie van voedselveiligheid. Er is geen aanleiding om te denken dat er iets mis is met het concentraat. Behalve dan dat het op nog niet opgehelderde manier via de koe effect heeft op de smaak van de kaas.

Dat was tot nu toe niet bekend. Wel wordt dit voedermiddel massaal gebruikt. Het bijproduct van de bio-ethanolproductie is nog niet zo lang op grote schaal beschikbaar. Afgelopen jaren is het in zowel rundvee- als varkenshouderij op de markt gebracht. Maar blijkbaar zonder precies te weten hoe dat uitwerkt in de dieren.

Is dat de leveranciers aan te rekenen? Hooguit ten dele. Er is geen sprake van overtreding van voorschriften, maar je had toch wat meer productkennis mogen verwachten. Voedselveiligheid is niet het enige wat telt bij beoordeling van een bijproduct op geschiktheid als veevoer. Effecten op smaak van vlees en melk zouden er ook bij moeten horen.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    holger

    toch niet raar vroeger voerde mijn vader ingekuild bietenblad en de melk stonk er naar....

  • no-profile-image

    benh

    Boeren kijken toch alleen maar de getallen (VEM, DVE) en als het produkt dan ook nog relatief goedkoop is, dan voeren ze alles aan de koeien.

Of registreer je om te kunnen reageren.