542 x bekeken

Vinger aan de pols

agd.media
De deal die Nutreco en ForFarmers hebben gesloten, past beide bedrijven goed.

Nutreco wil groeien in de beter renderende activiteiten van premixen, visvoer en speciaalvoeders. De laag renderende mengvoeractiviteiten passen niet meer in de strategie die topman Wout Dekker heeft uitgezet. ForFarmers heeft juist de mengvoeders tot kernactiviteit verklaard en wil daarin groeien in Noord-West-Europa. De mogelijkheid om de mengvoeractiviteiten van Nutreco over te nemen is een gouden kans voor de Lochemse onderneming.

De Nederlandse mengvoermarkt wordt nu gedomineerd door drie grote ondernemingen Agrifirm, ForFarmers en De Heus, samen goed voor ruim 57 procent van de mengvoermarkt in Nederland. Er zullen nog wel meer fusies en samenwerkingen volgen.

Worden de veehouders en afnemers nu veel beter van deze fusie? Het is aan ForFarmers om dat in te vullen. Afnemers met aandelen ForFarmers kunnen profiteren van een hoger dividend bij een gegroeide winst. Verder wijst ForFarmers op synergie en schaalvoordelen, bijvoorbeeld bij de inkoop van grondstoffen. Het zal echter moeten blijken in hoeverre die voordelen zich vertalen in een scherpe zo laag mogelijke prijs voor een kwalitatief goed product. Veehouders zullen de vinger aan de pols moeten houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.