Verdere Europese integratie

agd.media
De PVV gaf deze week opdracht aan een Brits bureau om te onderzoeken of Nederland terug kan naar de gulden. Henk en Ingrid hebben heimwee naar de gulden.

De bestuurlijke elite in Nederland en Brussel wil juist de andere kant op. Volgens voorzitter Barroso van de Europese Commissie is de euro niet meer te redden als de regeringsleiders niet snel drastische maatregelen nemen richting meer eenheid in Europa. Griekenland is al failliet, zei hij ook.

Meer Europese integratie is ook volgens mensen als werkgeversvoorzitter Wientjes en ook Friesland Campina-directeur Cees ’t Hart de enige weg. Zij hameren op het belang van de euro voor de export.

De agrarische handelsbalans met Zuid-Europese landen is sinds de invoering van de euro niet gunstiger geworden voor Nederland. Dat blijkt uit analyse van CBS-cijfers. Dat neemt niet weg dat afschaffing van de euro, en de vervanging daarvan door zwakke valuta, de export geen goed zal doen. Nederlands product wordt er duurder door.

Voor de agrosector is de euro het per saldo waard om gered te worden. Ook als daarvoor verdergaande politieke eenheid nodig is. Er is ook goed te leven in een situatie waarin het meeste beleid uit Brussel komt. Voor de landbouw geldt dat al lang. Laat de rest maar volgen. Europese integratie is een betere optie dan te blijven aanmodderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.