Redactieblog

358 x bekeken 1 reactie

Stapeliaans gedrag

Halve waarheden en suggestieve informatie is FrieslandCampina onwaardig. Hartstikke goed dat FrieslandCampina organisatiebreed duurzaamheidsfocus heeft. Hoewel het een containerbegrip is, dat te pas en te onpas gebruikt en misbruikt wordt, ben ik content met de aandacht.

Duurzaamheid is gewoon ‘de toets’ van dit decennium, echter FrieslandCampina snijdt het op in delen, terwijl het om de integraliteit gaat.

Afgelopen week op de ledenbijeenkomst kregen we een videootje te zien waarin multinationals en NGO’s hun zienswijze gaven op de schijnduurzaamheid van FrieslandCampina. De censuur droop eraf. Overduidelijk het resultaat van suggestieve vraagstelling met vervolgens dito knip- en plakwerk. Waarvoor dient zo’n filmpje, vraag je je af.

FrieslandCampina’s communicatie-experts, je zou ze op cursus moeten sturen. Of zit hier Unilevers marketingsgedachtegoed achter: take it or leave it? Cees ’t Hart is bepaald niet de enige die daar intussen vandaan komt. Friesland Coberco’s Robert van Ballegooien en Theo Spierings werken nu bij de concurrentie en reken maar dat de kaashandel en international van FrieslandCampina daar rekening mee moeten houden.

Toch even deze uitweiding, want duurzaamheid heeft ook te maken met de zienswijze van ’t Hart en niet alleen de Raad van Commissarissen. Euforie over weidegang(premie), niks mis mee, zolang het uit de markt komt. Hoe is het mogelijk dat een coöperatie een onderbuikgevoel uitbetaalt uit het resultaat, waarvan ook nog niemand kan uitleggen wat precies de financiële consequenties zijn.

Over uitleggen gesproken, wederom hoorde ik negatief resultaat op kaas. Toch is FrieslandCampina tevreden, want het is minder negatief dan een jaar daarvoor. Voor een ‘goede’ kaasdivisiebeoordeling zou je er ook weer van alles er bij op moeten tellen en dan is het weer positief. FrieslandCampina, leg het eens zo uit dat de leden het kunnen snappen en beoordelen. En de duurzaamheid, bekijk die integraal en dan kan het wel eens zo zijn dat meerdere bedrijfssystemen duurzaam zijn. FrieslandCampina; baseer je visie op feiten en argumenten!

Eén reactie

  • no-profile-image

    Positief ingesteld

    Van Weperen is altijd negatief over zijn coöp. terwijl deze wel een van de best betalende melkfabriek is en die naar de toekomst kijkt, ik denk dat van Weperen beter aansluiting bij DOC kan gaan doen, waar vele emotie denkende ex leden van Friesland Foods mede hebben gezorgd dat de uitslag van fusie met DMK niet doorgaat

Of registreer je om te kunnen reageren.