Redactieblog

4 reacties

Selectief shoppen

Het nieuwste concept van varkenshouder Johnny Hogenkamp heet ‘Voer op recept’. Doel is vat op de voerkosten te krijgen.

Met zijn nieuwste concept ‘Voer op recept’ wil varkenshouder Johnny Hogenkamp in zijn samenwerkingscluster Farmfocus toe naar een situatie dat boeren zelf aan het roer zitten bij het samenstellen van mengvoer. Dan heb je ook direct invloed op de prijs, is de gedachte.
Het werkt tamelijk eenvoudig. Voerleveranciers geven op welke grondstoffen zij in voorraad hebben en tegen welke prijs. Met die informatie kan een varkenshouder - met de hulp van een nutritionist - zelf rantsoenen samenstellen. Hogenkamp zegt al over grondstofprijzen te beschikken.
Als ik mengvoer fabriceerde, zou ik nooit mijn kostprijs en voorraden verklappen. Dat doet overigens niemand die iets te koop aanbiedt, maar dat terzijde. In dit geval leidt het tot een situatie dat klanten eruit pikken wat hen past en het vormt een inbreuk op het verdienmodel van de fabrikant. Tevens blijven de andere klanten met relatief dure grondstoffen zitten.

Waarom zo moeilijk?

Ik begrijp tot aan de dag van vandaag niet waarom het zo ingewikkeld moet om voer in de silo te krijgen dat ontdaan is van alle kostprijsverhogende toeters en bellen. Dus vrij van kosten voor verkoop, marketing en dat soort zaken. Laat een coöperatie - of mogelijk minder voor de hand liggend - een particulier voerbedrijf voer maken voor een prijs ontdaan van overige diensten en beloof minstens vijf jaar klant te blijven. Bij de coöperatie zitten inkopers die de markt kennen en scherp kunnen inkopen. Ook zitten daar nutritionisten, die weten alles over de voersamenstelling. Tenslotte hebben ze alles in huis om voer te maken, plus het logistieke apparaat om het thuis te brengen.

Kerntaken

Voer maken is een specialisme. Dat vraagt veel kennis en nog meer ervaring. Daar moet een varkenshouder zijn vingers niet aan willen branden. Varkenshouders hebben sowieso nog voldoende hobbels te nemen: het verbeteren van de diergezondheid is er een. Andere thema’s zijn het voerspoor en mest. Het lijkt mij verstandiger dat varkenshouders zich bezighouden met hun eigen bedrijf en het maken van voer lekker overlaten aan een partij die daar goed in is. Hooguit een heel select groepje varkenshouders is er aan toe om af te stappen van de traditionele relatie mengvoerleverancier-varkenshouder. Sommige doen dat overigens al jaren, maar deze gaan heus zelf geen rantsoenen samenstellen. Dat laten zij aan deskundigen over.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Johnny Hogenkamp

  Had maar even gebeld en geïnformeerd Kees, dan had je het verhaal niet zo spannend hoeven te maken. We voeren zelf onze varkens met open voersamenstellingen, evenals vele andere varkenshouders. Vrijwel elke voerleverancier wil best voer op recept maken, vinden dat ook geen rarae vraag. Het is dan maar één klein stapje extra om met de eigen voerleverancier samenstellingen door te nemen. Ik spreek mij niet uit of dat de voerspecialist in dienst van de fabrikant hierbij begeleidt of dat dit een onafhankelijke doet. Bij mij is het een combinatie van beide en dat gaat in goede harmonie. Vrijwel geen enkele boer heeft zelf deze kennis, ik koop deze in en betaal ervoor. Juist omdat open voersamenstelling nu meer en meer gemeengoed wordt, is de tijd rijp om kennis te delen. Het is met 65% onze grootste kostenpost en dat mag jij dan geen kerntaak noemen, voor een varkenshouder is het dat wel. Gisteravond hierover nog een geweldig constructieve discussie gehad met voerleveranciers en aanwezige bezoekers op de netwerkavond. Daar was gelukkig niets spannends aan, wel veel opheldering, waarvan akte op de website.

 • no-profile-image

  P. Werf

  Kees, moeten de varkenshouders niet elk middel aangrijpen om de kostprijs te verlagen. Ten eerste kan een ingehuurde voerspecialist wel eens goedkoper zijn dan de specialist van de voerfabrikant. Ten tweede kan het voer geproduceerd in eigen beheer qua transport wel eens goedkoper zijn dan de leeg heen en weer door Nederland rijdende bulkauto's. Bovendien, welke varkenshouder is vies van goedkoper voer!

 • no-profile-image

  john

  en dan heb je nog het verschil tussen een ONAFHANKELIJKE nutritionist en een VERKOOP adviseur. De laatst genoemde komt op jou bedrijf ook de belangen verdedigen voor zijn baas. Terwijl de eerst genoemde specifiek de belangen van de nndernemer behartigd.. Is de samenstelling niet goed. geen switch van code maar het mengsel aanpassen naar omstandigheden en wensen. Brengt een fabriek meerdere keren bras dan stap je met je recept naar een andere fabriek.

 • no-profile-image

  Jos

  Zowel de ''eigen nutritionist'' als de voerfabrieknutritionist hebben dezelfde belangen!! Het wordt tijd dat een onafhankelijk iemand overal kan binnenlopen in onderling overleg met welke boer ook!!

Of registreer je om te kunnen reageren.