5 reacties

Safari in Oostvaarderswold

agd.media
De toekomst van Zuidelijk Flevoland gaat weer een nieuwe fase in.

Nu de Rijksoverheid haar handen heeft afgetrokken van het megaproject Oostvaarderswold, voelen private partijen zich geroepen om de kar te trekken. Staatsbosbeheer, Flevo-landschap en het Wereld Natuur Fonds zijn met een plan gekomen. Zij willen samen met de provincie de resterende gronden opkopen.

Het WNF droomt van het grootste wilde natuurgebied bij een miljoenenstad in West-Europa van in totaal 18.000 hectare. In dat gebied moet geld verdiend kunnen worden met recreatie. Landall, bekend van de bungalowparken, wil graag ’wilderniswoningen’ bouwen en het WNF wil wel safari-arrangementen toestaan in het gebied.

Het is prachtig dat economie en natuur elkaar niet hoeven te bijten. Maar er zit ook een zure kant aan. De grondverwerving gebeurt op vrijwillige basis, maar de kopende partijen hebben wel een fikse stok achter de deur in de vorm van onteigening. Beste boer, mocht je niet willen verkopen, weet dat je uiteindelijk aan het kortste eind trekt. Zo gaan de onderhandelingen.

De natuurbestemming was altijd al omstreden, maar was toch ergens altijd nog gebaseerd op een nobel algemeen doel, namelijk behoud van de natuur, een kwetsbaar collectief bezit. Onteigend worden voor een safaripark geeft toch een heel andere gevoelswaarde. Het is nu dus niet meer: intensieve landbouw maakt plaats voor kostbare natuur, maar: boer moet veld ruimen voor safaripark.

Wellicht maakt het de betrokkenen niks uit waarvoor het hun afgenomen land wordt gebruikt. Als ze maar weten waar ze aan toe zijn en elders vooruit kunnen. Maar ook daar knelt het. Het geld is er nog niet. Provincie en Rijk zijn het bij lange na niet eens over de financiering van de aankoop van nog 600 hectare goede landbouwgrond. Het Rijk wil geen cent meer beschikbaar stellen, de provincie rekent nog wel op rijksgeld. Voor de betrokken landeigenaren betekent dat dus: nog lange tijd onzekerheid. De regionale boerenvoorman Michielsen slaat de spijker op zijn kop als hij zegt: dit is voor de boeren het slechtst denkbare scenario.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  het is hoogst opmerkelijk hoe op subsidie draaiende organisaties kunnen "draaien" het huidige gebied is totaal ontoegankelijk voor diegene die de subsidie moeten opbrengen, lees de burger,
  nu is er nog meer geld nodig en dan kan er ineens een vakantiepark komen en kunnen we op safari, waarschijnlijk met Jeeps
  en dan maar dreigen met onteigening, kunnen jullie wel stelletje lafbekken,
  het doel is waarschijnlijk gelijk aan het eiland Tiengemeten, vlak onder Rotterdam. het eilandje moest en zou terug naar de natuur waar in dat plaatje natuurlijk geen plaats was voor voedselproductie
  we zijn nu een paar jaar verder en het is verworden tot één grote kermis
  leve de natuur

 • no-profile-image

  Ik snap dat onteigenen ook niet zo goed. Kun je een ondernemer onteigenen voor een andere ondernemer? Zal een mooie boel worden.

 • no-profile-image

  Voor mij blijf de vraag; "Waarom moet deze goede grond en duurste grond worden omgezet in Natuur". Er liggen nog veel grotere gebieden met slechtere gronden bij veel grotere steden in Europa. Maken we hier een gebied van dezelfde omvan, dan zal de investering vele male lager zijn en daarmee is het rendement uit recreatie vele malen groter. In de Flevo polder spelen dan ook geen recreatie of rendements doelen de hoofdrol, hier is een groep die willens en wetens zijn hobby wil bedrijven zonder rekening te houden met mens of dier.

 • no-profile-image

  peter kremer

  Net als de mensen die voor BIOLOGISCHE landbouw zijn zijn de mensen die landbouwgrond omzetten in natuur de veroorzakers van een toenemend voedsel tekort in de wereld.

 • no-profile-image

  Peter ik denk dat dat wel meevalt, er is heel veel (goede) grond in de wereld Alleen voor een landje als Nederland betekent het minder omzet via voedselproductie en meer import. Hier profiteert de handel van, althans dat denken ze. Den Haag denkt doorgaans pas als het land aan de rand van de afgrond staat en dan nog is het voor politicie moeilijk besluiten te nemen. Zo ook in dezen, gaan ze door met inrichten, krijgen we nog meer geld gebrek in de schatkist, gaan we niet door zijn alle politieke beloftes zgn. Leugens geweest. Dit laatse wil de politicus zeker niet en kiest dan ook voor nr. één, dat is via belasting heffing op te lossen, maar zal leiden tot nog grotere tekorten en uiteindelijk tot Griekse toestanden. Zitten de burgers of de grootte grazers hier op te wachten?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.