287 x bekeken

SGP: natuurakkoord niet goed genoeg

De Tweede Kamer debatteert donderdag verder met staatssecretaris Bleker over decentralisatie van het natuurbeleid. Hoewel SGP’er Elbert Dijkgraaf de uitgangspunten onderschrijft, kan hij er nog niet mee instemmen. Met het oog op besluitvorming in de Senaat is de steun van zijn partij wél van belang. ”Het kabinet moet niet denken dat het nu achterover kan leunen.”

Op welke vragen moet Bleker nog antwoord geven, wilt u het licht op groen zetten?
”Eigenlijk bestaat er op alle cruciale punten onduidelijkheid. Ik vind dat de staatssecretaris het natuurbeleid niet over de schutting van de provincies mag werpen zonder goede afspraken te maken over kwaliteit en kwantiteit. De SGP vraagt niet om meer geld, maar wij willen wel inzicht in wanneer welke doelen moeten worden gehaald.”

De provincies vrezen boetes bij het niet halen van EU-doelen.
”Bleker zegt wel dat er ruimte zit in de Europese regels, maar ik vind dat wij daar niet op mogen gokken. Tot nu toe heeft hij mij nog niet overtuigd. Het is daarom beter het akkoord te beschouwen als een principe-akkoord en een jaar de tijd te nemen om antwoorden te vinden op de nog openstaande vragen.”

Formeel heeft de Kamer niets te zeggen over het akkoord, maar wel over de wetswijzigingen die er mee samenhangen: de Wet inrichting landelijk gebied en de Wet natuur. Gaat u daarmee akkoord?
”De richting van het kabinet vind ik de goede, daar kunnen we wel uitkomen. Maar er liggen nog majeure vragen. Voordat die wetsvoorstellen in de Tweede en Eerste Kamer worden behandeld, zijn we minstens een halfjaar verder; het kabinet moet niet denken dat het in de tussentijd rustig achterover kan leunen.”

In dat geval stemt u niet in met die wijzigingen?
”Dat klopt.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.