Redactieblog

8 reacties

Optimisten

Sommige boeren denken nog dat het melkquotum blijft.

Wie de noteringen voor melkquotum een beetje volgt, kan zich verbazen over hoeveel er voor betaald wordt. Per kilo vet zo’n €16, dat is 70 cent per kilo melk. Bij normale melkprijzen van 35 cent, waar alle productiekosten (30 cent, exclusief eigen arbeid) vanaf moeten, is dat er nooit meer uit te melken. Het quotum wordt immers over ruim drie jaar, per mei 2015 afgeschaft.
Ik denk dat veel kopers wel weten dat ze met restkosten blijven zitten. Ze zijn hun bedrijf aan het uitbreiden, juist met het oog op het afschaffen van het quotum. Meer grond, een grotere stal. Om die nu al rendabel te maken moet er nu quotum bij. Ze hebben nu al uitgebreid omdat ze alleen vee van de eigen bloedlijn willen. Of omdat ze in 2015 niet ineens een grote uitgave kunnen doen, vanwege de cashflow. Of omdat de bank vindt dat een investering benut moet worden. Of ze willen op tijd een grotere levering aan hun zuivelfabriek op papier hebben, om straks geen afzetprobleem te krijgen.
Dat een deel van de kosten van het quotum niet via de melk goedgemaakt gaat worden, is voor hen overkomelijk. Ze zien de aankoop van (te duur) quotum als onderdeel van de investering voor verdere groei. Ik zeg niet dat ze gelijk hebben, want met alle extra capaciteit is het zeer de vraag wat de melkprijs tegen die tijd gaat doen. Ik vrees dat een aantal groeiers van nu zich na 2015 nog wel eens achter de oren krabt.
Ik hield onlangs een inleiding voor een afdeling van LTO-Noord (nee, niet mailen, want inleidingen houd ik zelden). Dat was een mooi moment om bovenstaande overwegingen aan de boeren voor te leggen. Daar werd mijn analyse gedeeld. Maar er kwam er een bij waaraan ik niet had gedacht. Ik kreeg te horen dat er melkveehouders zijn die denken dat het zo’n vaart niet zal lopen. Die denken dat het quotum na 2015 nog wel blijft bestaan. Of dat er een vergoedingsregeling komt. Zulke boeren zijn óf naïef óf het zijn hele grote optimisten.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kobonde

  In Nederland gebeurt momenteel het zelfde als in Denemarken 5 jaar geleden De grootste groeiers van toen lijden momenteel de grootste verliezen.

 • no-profile-image

  jan

  Belasting betalen kan natuurlijk niet, dan liever investeren.

 • no-profile-image

  Belastingbetaler

  Jan. Kan je me dat uitleggen. Is in mijn ogen nog al een domme opmerking. Als of de belasting je investering betaald. Ik ben nog altijd op zoek naar die vraag. IOk betaal meen ik lieveer veel belasting, dan weet ik ook dat ik veel heb verdiend en mijn spaarrekening groeit.

 • no-profile-image

  natuurboer

  Het oordeel over de prijsvorming van melkquotum wordt alleen bekeken vanuit marktoogpunt. Zodra je het vanuit fiscaal/belastingtechnisch oogpunt gaat bekijken zal het oordeel heel anders worden. Jan Merriwaga noemt het al. Je kunt als melkveehouder voor de te betalen belastingen evengoed melkquotum kopen. Beide keren ben je geld kwijt. De haren rijzen je ten berge wanneer je de fiscale regelgeving rond melkquotum onder de loupe neemt. Vraag dat ook maar aan je accountant. Hij zal dan de armen hoog in de lucht steken en krijgt je als antwoord: "Praat me niet over de ingewikkelde fiscale regelgeving rondom melkquotum" Als je het mij vraagt wordt het melkquotum niet afgeschaft vanwege markttechnische redenen. Maar meer omdat de belastingdienst de fiscale regelgeveing rond melkquotum niet sluitend kan krijgen.

 • no-profile-image

  john

  die melk van 17 cent moet in 3 jaar afgeschreven worden.. als er nu een boekwinst gemaakt wordt van b.v. 60 000 euro en er privé 20 000 nodig kan er de komende drie jaar nog 40 000 op het quatum afgeschreven bij een aankoop van 120 000 quautum zit er een belasting voordeel bij van 48 euro.. de uitbreiding kost dan in feite 72 000 euro.. maar jah die euro's op de spaarbank is net zo prettig..

 • no-profile-image

  W Geverink

  We kunnen mensen die quotum kopen voor gek verklaren maar mischien hebben die wel gelijk. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat de melkfabrieken zitten te springen om meer product dan wat ze winstgevend af kunnen zetten. Boeren die voor 2015 hun nieuwe stal al volop aan het draaien hebben mogen (grote kans) de hoeveelheid melk die ze in 2014 leveren ook in 2015 leveren. Boeren die nu honderd koeien melken en een stal bouwen voor driehonderd met het plan om deze pas vol te zetten na 2015 kunnen nog jaren met een lege stal blijven zitten omdat de melkfabriek pas meer melk afneemt als er meer melkproducten kunnen worden afgezet. Wat is dan beter, de kosten van die lege stal of quotumkosten voor een aantal jaren? Het is gewoon gokken.

 • no-profile-image

  Veeliefhebber

  Wat dhr. Strijker vergeet is dat de fiscus een flink eind meebetaalt aan het qoutum. Veehouders betalen slechts de helft van wat hij hier stelt. Je bent een dief van je eigen portemonnee als je hier geen gebruik van maakt.

 • no-profile-image

  E Lageschaar

  de melkverwerker haalt de melk graag op alleen voor een te lage prijs,vraag en aanbod noemen ze dat hier.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.