Redactieblog

Nederlandse politiek wordt steeds selectiever in tolerantie

Nederland staat wereldwijd bekend als een tolerant land. Nederland is het land waar drugsgebruik gewoon mag, en waar het homohuwelijk als eerste is ingevoerd. De tolerantie wordt wel steeds selectiever.

Regeringspartij VVD moest deze week opnieuw concessies doen om vrienden te blijven met coalitiegenoot CDA en de vaak gedogende oppositiepartij SGP. De partij stemde daarom tegen een voorstel van Groenlinks om weigerambtenaren te ontslaan. Groenlinks wil gemeenten verbieden om ambtenaren die vanwege gewetensbezwaren geen homohuwelijken willen voltrekken in dienst te hebben. Kortom: als een ambtenaar vanwege geloofsovertuiging geen homostellen wil trouwen, moet hij of zij ontslagen worden. VVD is hier voorstander van. Maar om de verstandhoudingen met de christelijke coalitiegenoot CDA en de SGP en Christenunie goed te houden, stemde de partij tegen. “Het is nooit leuk om tegen je eigen standpunt in te stemmen”, reageerde VVD0-kamerlid Jeanine Hennis mat. Vanwege het besluit van de PVV om voor te stemmen, haalde het voorstel van Groenlinks toch een meerderheid: weigerambtenaren moeten voortaan geweigerd worden.

De stemmingsuitslag is het zoveelste voorbeeld van de ontmanteling van de christelijke samenleving die Nederland ooit was. Nederland is een van de meest seculiere landen van Europa. 39 procent van de Nederlandse bevolking is aangesloten bij een kerk. In 1947 was dit nog 83 procent. Dit weerspiegelt ook in de politiek: 28 van de 150 zetels (18,5 procent) worden gevuld door christelijke partijen. In 1947 werd nog 42 procent van het pluche bevolkt door politici met een christelijke grondslag.

De afname van de aanhang van het (christelijke) geloof is goed zichtbaar bij de besluiten die door de Kamer worden genomen. Dit voorjaar werd ingestemd met het verbod op onverdoofd ritueel slachten. Dierenwelzijn ging voor godsdienstvrijheid. Ook het beleid op de ministeries wordt strenger. Geitenhouders met gewetensbezwaren hoefden hun dieren niet te laten vaccineren tegen Q-koorts. Maar de regels waren zodanig dat de geitenhouders hun veestapel daarna niet meer konden gebruiken voor een normale bedrijfsvoering. De ondernemers hebben uiteindelijk toch gevaccineerd.

Nederlanders zeggen tolerant te zijn. Maar met de grote aanhang van de PVV blijkt een groot deel van de bevolking die tolerantie op bepaalde vlakken te willen inperken. Deze begrenzing van tolerantie komt niet alleen uit de rechtse hoek van Wilders, maar ook uit de linkse hoek. Groenlinks heeft geen begrip voor mensen die vanwege gewetensbezwaren niet op alle fronten mee willen doen aan het tolerante Nederland. Homohuwelijk gaat dus boven vrijheid van godsdienst.

De politiek worstelt zichtbaar met dit soort kwesties. Dit resulteert vervolgens in partijpolitiek. De VVD stemde nu om de coalitie te vriend te houden tegen de weigerambtenaren, terwijl CDA enkele weken geleden om vrijwel dezelfde reden tegen een vaste verblijfsvergunning voor Mauro stemde. Een kat in het nauw maakt rare sprongen en dat blijken de partijen van het minderheidskabinet dan ook te doen. De principes gaan even aan de kant, wat soms resulteert in verrassende resultaten. In de tijd dat er nog een beperkt aantal stromingen waren, die allemaal breed vertegenwoordigd waren, ging dat toch iets anders.

Of registreer je om te kunnen reageren.