6 reacties

Mestprobleem groeit

agd.media
Nederlandse veehouders besteedden vorig jaar 318 miljoen euro aan afzet van mest. Die schatting komt van het LEI in een analyse van de mestmarkt.

60 procent van de afgevoerde mest komt van varkens, een kwart van graasdieren. Varkenshouders betalen dus het leeuwendeel van deze kosten.

Het is een enorm bedrag en de kans is levensgroot dat deze kostenpost alleen maar verder zal groeien. De druk op de mestmarkt neemt toe, zo heet dat in LEI-taal. De mestproductie neemt niet af, maar de plaatsingsruimte wel, als gevolg van geleidelijke aanscherping van bemestingsnormen.
In het centrale zandgebied en de zuidelijke veehouderijgebieden zijn de fosfaatgebruiksnormen vorig jaar al met 10 tot 25 kilo per hectare overschreden, vermoedt het LEI. In andere gebieden zou vanwege de fosfaatsituatie wel meer mest over het land kunnen, maar is stikstof, deels afkomstig van kunstmest, de beperkende factor.

Verontrustend is dat het overschot van niet-plaatsbare mest eveneens toeneemt. In 2010 was het 8 à 9 miljoen kilo fosfaat. Waar blijft al die mest? Voor het eerst bleef afgelopen jaar een belangrijke hoeveelheid in de mestputten zitten; twee tot drie miljoen kilo fosfaat.

Deze cijfers tonen de urgentie van de initiatieven op het terrein van mestverwerking en beperking van de fosfaatproductie via het voerspoor. Het is alleen zeer de vraag of die trajecten genoeg zoden aan de dijk zetten. In de verwerking zit te weinig vaart, het voerspoor is met 10 procent reductie wellicht te weinig ambitieus. Het is alle hens aan dek.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  De oplossing is dat er veel MEER MEST uitgereden moet
  worden op de gras en akkerbouw landen. Deze gronden hebben het HEEL HARD NODIG. En het mest probleem groeit niet meer wordt alleen maar minder. Maar hier wil de politiek niks van horen !!!!!

 • no-profile-image

  Koeienstapel bevriezen,en normen omhoog naar 125 kg p2o5 en mestprobleem is opgelost

 • no-profile-image

  Beste mensen, begrijp nu toch eindelijk eens dat het mestprobleem nooit ZAL worden opgelost. Dit is nl. het "sturingsmechanisme" van die smeerla...sorry, die integere ambtenaartjes. Er was geen mestprobleem, er is geen mestprobleem en er zal nooit een mestprobleem zijn. Het grootste probleem is dat boeren zich werkelijk en dan ook werkelijk allerlei onzin aan laten praten, en ze doen ook nog braaf overal aan mee ook.

 • no-profile-image

  De politiek en vooral de vorige kabinetten wilden de boeren kwijt uit nederland. Nederland moest een groot park worden. nou van een park valt niet te leven. Ik hoop dat het tij zich binnekort keert, Voordat alles te laat is. En laat LNV maar direct verdwijnen een hele besparing Lever je de papieren niet op tijd in staan ze direct klaar met toren hoge boetes boetes en nog eens boetes dat woord kennen ze heel goed daar bij LNV nu ELI LAAT DE MENSEN WEER TROTS OP HUN VOEDSELPRODUCENTEN ZIJN
  (zie elders hier op agd)

 • no-profile-image

  gestopte boer

  De oplossing: doe hetzelfde als ik. STOPPEN !! Van alle rotzooi af.

 • no-profile-image

  Dan heb je vast de boel kunnen verkopen, gestopte boer. Pachters kunnen niet eens stoppen, ze hebben geen keuze.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.