Illegaal pootgoed uitbannen

agd.media
Goeree-Overflakkee kampt met een ringrot-probleem. De afgelopen jaren is in de regio een toenemend aantal gevallen van deze zeer besmettelijke en hardnekkige aardappelziekte voorgekomen. De VWA doet er intensief onderzoek naar.

Waarschijnlijk is de besmetting opgebouwd door gebruik van illegaal, niet gecertificeerd pootgoed. Niemand weet op welke schaal dit gebeurt. In ieder geval is één lokale aardappelhandelaar betrapt op illegale doorverkoop van pootgoed. Het gaat om pootaardappelen die hij gecertificeerd aankocht, maar later doorverkocht aan telers. Daarmee is het op dat moment niet meer gecertificeerd, en dus illegaal.

De handelaar erkent dat hij fout zit, maar bagatelliseert tegelijk de ernst van zijn overtreding. Hij beleeft zijn overtreding als puur administratief en wijst erop dat de ziekte juist niet in het ras is voorgekomen waar hij in handelde.

Daarmee geeft hij blijk van groot onbegrip voor de ernst van de situatie. Deze ziekte heeft enorme gevolgen. Certificering en zeer strikte naleving van hygiëne-eisen vormen de enige weg om er vanaf te komen. Dat is van het allergrootste belang, met name gezien de exportbelangen van de Nederlandse aardappelsector. Illegale handel in pootgoed is dom en moet hard worden aangepakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.