Redactieblog

228 x bekeken

Het blijft mistig

Buiten is het mistig. Binnen zit ik onder de lamp achter een stapel vergaderstukken en wat losse krantenknipsels en -printsels. Ik probeer enig zicht te krijgen op de betekenis van de laatste berichten over de toekomst van de waterschappen.

D66 wil ze weer eens afschaffen. De oppositiepartijen en de PVV leken afgelopen week de motie-Schouw te steunen, waarin minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken wordt opgeroepen de waterschappen als bestuurslaag op te heffen. De taken zouden dan door de provincies kunnen worden overgenomen. Het zou een half miljard euro opleveren en de bestuurlijke drukte zou verminderen.

Een oud verhaal. En oude berekeningen die na nieuwe sommetjes ook niet bleken te kloppen. Opheffen bespaart hooguit 25 miljoen, en elders zullen de kosten oplopen door alle veranderingen. Donner liet al weten niet blij te zijn met de motie. Bovendien willen gemeenten en provincies het deze keer ook niet. Ze noemen het Kamervoorstel een achterhaalde discussie.

Nog niet zo lang geleden is immers een Bestuursakkoord getekend waarin de taken van rijk, provincies, gemeenten en waterschappen opnieuw geregeld zijn. Ook is toen afgesproken dat de waterschappen meer gaan betalen, waardoor de andere partijen lekker kunnen bezuinigen. In datzelfde akkoord staat trouwens, onder protest van de waterschappen, dat de waterschapsverkiezingen anders moeten. De opkomst was te laag.

Ik vraag me af of dat erg is. Misschien vinden de mensen het wel best zoals het gaat en hebben ze daarom geen zin zich erin te verdiepen. Na een ramp of een paar flinke schandalen komen ze heus wel! Maar het kabinet wil een nieuw stelsel, waarbij de gemeentebesturen de waterschapsbesturen gaan kiezen. En dat vindt de Raad van State nu weer niet zo’n goed idee.

Laatste bericht: Bij de stemmingen in de Tweede Kamer heeft Gerard Schouw van D66 zijn motie aangehouden. De PVV wilde toch geen steun verlenen en zonder hun steun is er geen meerderheid voor de motie. Aanhouden betekent nog niet dat hij is ingetrokken.

Het blijft mistig. Misschien breekt de zon vanmiddag door, zeggen ze op de radio. Misschien…

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.