Redactieblog

5 reacties

Grenzen coöperatie vervagen

ForFarmers neemt Hendrix-UTD over. Een coöperatieve en een particuliere onderneming. Twee geloven op één kussen, gaat dat?

Vroeger niet. Het waren principiële tegenstanders. Een boer koos bewust voor het één of het ander. Of koos voor het één, maar als de ander goedkoper was werd het principe opzij gezet. Zo verdween langzaam maar zeker de grens tussen coöperatie en particulier.

Daarmee ook het aloude principe: samen zaken doen omdat de eenling (de boer) een speelbal is in handen van machtige bedrijven. Samen een vuist maken om de keten van het bedrijf langer te maken.

Dat was het doel en het principe is nog steeds goed. Alleen de praktijk is weerbarstig. Wie heeft nog het gevoel dat FrieslandCampina een coöperatie is? De zuivelonderneming is zo goed als zijn laatste melkprijs. Dat is ook zo met Agrifirm. Een prima onderneming, die een stevige coöperatieve saus heeft, maar ook alleen via de financiële prestaties respect kan afdwingen bij de leden.

In dat licht gezien is ForFarmers goed bezig. In één keer wordt ze een speler, die bijna net zo groot is als Agrifirm. Het werkgebied is ook praktisch gelijk. Beide coöperaties rijden straks door elkaar heen. Dat werkt kosten verhogend. Het begin van een fusie tussen Agrifirm en Forfarmers?

Eerst nog de goedkeuring door de leden van ForFarmers. Het is te hopen dat hier geen DOC-achtige taferelen ontstaan. Ook deze overname komt onverwachts en wij als leden moeten snel beslissen. Overigens hebben we al gekozen voor een structuur met aandelen. Deze overname past dus wel in die lijn.

Natuurlijk valt deze overname voor een gewoon lid niet te beoordelen. We moeten vertrouwen op de directie en boerenbestuurders. De goedkeuring is dan ook niet meer dan een vorm.
Dat hebben we toch voor op Hendrix-UTD. Die boeren worden verkocht. Dat voelt net even anders.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  de hendrix boeren worden niet verkocht.
  als het niet bevalt bij for farmers gaan we naar een ander

 • no-profile-image

  Beetje naief, Van Someren. De prijs die Forfarmers betaalt is inclusief de goodwill, dus de klanten zoals u. Verkoper Nutreca verdient dus flink aan de klanten die mede verkocht worden. Want fabrieken zonder klanten zijn niets waard. Nee, Van Saomer, u bent gewoon handelswaar. Natuurlijk kunt u naar een ander gaan. Dan bent u weer geld waard voor de nieuwe particuliere onderneming. Feit blijft dat Nutreco, de eiganaar van Hendrix, nu aan u heeft verdiend. U bent verkocht aan Forfarmers.

 • no-profile-image

  Vergaderboer, Een goed verhaal . waren het niet dat ,U de halve waarheid verteld, Bewust de boer een rad voor de ogen draaien.?
  Het allerergste wat een boer word is aangedaan ,Is dat de cooperaties alleen nog in naam bestaan, De bitterre werkelijkheid is. dat ze bestuurd worden door dictoriale leugenachtige bedriegende boerenbedrog organisaties ,Z.L.T.O.
  /L.T.O. Waar de boer geen grip meer op heeft,Die de boeren uitperst. Om hun MULTINATIONALE bedrijven te bevoorraden.

 • no-profile-image

  hallo jan T
  ik hoop dat forfarmers niet te veel voor mij heeft betaald,
  de leden zullen dit verlies al snel moeten nemen.

  de directies van de grote cooperaties kunnen makkelijk wat spelen met andere(lees de leden) hun geld.

 • no-profile-image

  T.G.

  Klanten koop je natuurlijk niet, Forfarmers zal zich in de nieuwe opzet vooral bij de oude Hendrix klanten moeten bewijzen. Ik ben ervan overtuigd dat ze dat gaat lukken. De huidige directie van Forfarmers heeft, na verschillende overnames, al bewezen een efficiente organisatie op poten te weten zetten. Samen met de kennis van Nutreco en synergie voordelen denk ik dat er een ijzersterke organisatie gaat ontstaan, waar vooral de Hendrix klanten van gaan profiteren.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.