1 reactie

Fair trade chocolademelk

agd.media
Maandag verkoopt C1000 als eerste fair trade chocolademelk. Het is een bijzonder moment met vooral een symbolische waarde. Het idee van fair trade producten, die een ‘eerlijke prijs’ voor primaire producenten beloven, was tot nu toe voorbehouden aan boeren in arme derdewereldlanden. Voor het eerst is nu ook de Nederlandse boer aan het keurmerk gekoppeld. De weidende boer, om precies te zijn, want het gaat om melk van koeien die buiten lopen.

Het sluit aan bij het gedachtegoed van de NMV, die sinds jaar en dag ijvert voor een ‘eerlijke melkprijs’. Boeren uit de achterban van de vakbond zullen de stap van stichting Max Havelaar om Nederlandse chocolademelk haar stempel te geven zien als een vorm van erkenning. Zie je wel, ook hier worden boeren uitgebuit.

Het is echter de vraag of dat terecht is, zo is op te maken uit de woorden van de directeur van Max Havelaar. Hij is enthousiast over deze stap 'omdat die bijdraagt aan een betere toekomst voor cacaoboeren in Peru en suikerrietboeren in Mauritius'. De Nederlandse melkveehouder noemt hij niet.

Vraag is of het voor de Nederlandse boer wenselijk is om in hetzelfde hokje als de Peruaanse cacaoboertjes te worden geplaatst. Melkveehouders zien zichzelf eerder als ondernemer dan als keuterboertje. Maar baat het niet, het schaadt ook niet. Voor het imago bij het publiek kan het geen kwaad, zo’n fair trade stempel.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Dieselfag

    Je doet net alsof je er verstand van hebt.

    het is niet alsof intensieve melkveehouderij nou zo toekomstzeker is

Of registreer je om te kunnen reageren.