448 x bekeken

Ethanol-onderzoek terecht

agd.media
De producenten van bio-ethanol in de EU vragen de Europese Commissie terecht om onderzoek te doen naar de import van Amerikaanse bio-ethanol.

De Verenigde Staten geven een forse subsidie van 8,6 eurocent per liter bio-ethanol. Alleen een onderzoek kan duidelijk maken of deze subsidie tot oneerlijke concurrentie leidt.

Het Amerikaanse subsidiebeleid is zo succesvol dat de eigen markt verzadigd raakt. Dus neemt de export toe, onder andere naar de EU. Maar dankzij de subsidie kunnen de Amerikaanse exporteurs de bio-ethanol goedkoper aanbieden dan de Europese producenten. Daardoor draaien veel fabrieken in de EU op halve kracht of staan zelfs stil.

Dit dreigt het energiebeleid van de EU te frustreren. Brussel wil meer hernieuwbare brandstoffen gebruiken. Daar is de eigen productie van bio-ethanol hard voor nodig. Het is onverstandig om afhankelijk te zijn van import. Die stroom kan zo maar opdrogen.

De Amerikaanse vereniging van biobrandstofproducenten (RFA) stelt dat de VS goedkoper kan produceren. Daarom is hun ethanol zo in trek. Maar de vraag is welke rol de subsidie daar in speelt. Een onderzoek moet dat duidelijk maken. Als blijkt dat de subsidie leidt tot oneerlijke concurrentie, moeten extra importheffingen de ongelijkheid weg nemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.