Redactieblog

5 reacties

Draaiende directeuren en bestuurders met slappe knieën

Een raar gevoel blijft over bij de mislukte fusie van DOC en het Duitse DMK. Directie en bestuur speelden een opmerkelijke rol.

Tot voor kort predikte vooral directeur Oosterveld de unieke positie van DOC te midden van het grote fusiegeweld om hem heen. Klein, wendbaar en met lage kosten kon DOC de concurrentie prima aan. Het bestuur volgde hem slaafs in zijn beweringen.

Zo ook bij het fusievoorstel. Ineens was volgens Oosterveld de fabriek te eenzijdig, had te weinig macht en kon niet langer een concurrerende melkprijs garanderen. Het bestuur papegaaide de draaiende directeur na.

Zo openbaart zich de waarde van een boerenbestuur. Ze hebben geen eigen mening, maar waaien als een windhaan mee met hun directeur. Ongeloofwaardig en angstwekkend. Welke waarde moet je nog toekennen aan het bestuur, dat het vertrouwen van de leden geniet?

Weinig, lijkt me. Het wordt tijd dat we ons beraden over de bestuursvormen van onze coöperaties. Kunnen we echt nog zelf besturen of moeten we daar deskundigen voor inhuren? En niet alleen bij coöperaties als DOC, maar ook bij grotere. Mij zit nog steeds dwars dat voorzitter Attema onze coöperatie Friesland Foods voor een veel te laag bedrag heeft overgedragen aan Campina.

Kortom, ik heb forse twijfels bij de capaciteiten van de boerenbestuurders van heden. Die leunen te veel op de directies, die tevens bijna hun broodheren zijn. Want het pluche wordt goed betaald. Daar zorgen onze collega’s wel voor.

Dit stukje schreef ik voordat ik de reactie van Jan Cees Vogelaar las op mijn vorige bijdrage over allemaal verliezers bij DOC. Dit zal ook wel weer niet goed vallen. En toch blijf ik van mening dat alleen een soort shock DOC in staat stelt te kiezen voor een zekerder toekomst. En niet de rust en het overleg dat Vogelaar voorstaat. Wat dat betreft: we mogen wel samen op dansles.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vergaderboer zitten in de besturen niet vak boeren, die hun bedrijf goed op orde hebben en laten we zeggen technische top boeren zijn? Helaas deze mensen houden meer van hun bedrijf dan van hun co-op en hebben nog tijd nog ambitie om een goed bestuurder te zijn van een industrie. Ik ken uit lang vervlogen tijden een zuivelfabriek die zijn voorzitter (een goede koeienboer) inruilde voor een akkerbouwer (met 1 koe statutair verlpichte levering), omdat deze akkerbouwer en meer tijd had en meer opleidng genoten had maar bovenal zich bewezen had als een uitstekend bestuurder met visie en invloed buiten de directe landbouw. Ik denk dat veel boeren te weinig netwerk buiten hun vakgebied hebben om de directie van de co-op een weerwoord te geven.

 • no-profile-image

  Wat denkt Vergaderboer te doen als oplossing? Zelf in het bestuur? Of zijn de knieen van Vergaderboer te slap om mee te doen en daarom wel goed om van een afstand negatief te doen? Met z'n echte naam komt vergaderboer ook al niet aanzetten bij zijn collums, te slappe knieen om de echte naam te vermelden?

 • no-profile-image

  Jan27

  Kortom, een dilemma dat niet gemakkelijk kan worden opgelost. Temeer daar de bedrijven steeds groter worden (en dus drukker), het aantal bedrijven kleiner, en de materie steeds complexer.
  Voornaamste doel van een bestuur lijkt me daarom het aanstellen van een goede directie, die het belang van de leden echt begrijpt en niet alleen bang is voor ontwikkelingen in de markt.

 • no-profile-image

  Misschien moeten er wel meer deskundigen van buiten in de besturen en minder boeren. Let wel: de boeren moeten in de meerderheid blijven, maar mensen met kennis van zaken kunnen misschien een betere partij ten opzichte van de directie vormen. Ik ben het er mee eens dat die op het ogenblik teveel de toon aangeven. Met vervelende gevolgen als bij DOC, waar bestuur en directie nu niet meer geloofwaardig is.

 • no-profile-image

  Jan T. Een alternatief zou kunnen zijn om de besturen bij belangrijke beslisingen eerst naar de Raad van toezicht te sturen voor advies en deze raad voorzien van leden en onafhankelijke adviseurs van buiten af. Het zal de besluitvorming iets vertragen en duuder maken, maar dit is beter dan achteraf concluderen dat het anders had gemoeten. Ik heb al te veel grote verliezen gezien bij co-ops, omdat de buitenlandse investeringen te snel of te ondoordacht werden gedaan.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.