Redactieblog

1303 x bekeken

De verschrikkelijke vogelverschrikker

Sinds een paar dagen hebben we er een huisdier bij dat nog mag blijven ook. Zonder morren van Wijnand! Toen hij van de week aan het melken was, streek er zomaar een roofvogel naast hem neer in de melkput. Een prachtig grijs met wit gestreept exemplaar met een dode spreeuw in zijn klauwen.

Toen de vogel in de gaten kreeg dat onze groene vloer toch anders aanvoelde dan het verwachte grasveldje, steeg hij snel weer op. Maar niet voordat Wijnand snel een foto had gemaakt. We denken bijna zeker te weten dat het hier om een slechtvalk gaat. Een bevriende dierenarts die toevallig aan kwam waaien weet ons te vertellen dat er in de zendmast in Lopik een paar heeft gebroed deze zomer en dat slechtvalken ’s winters ook wel in polderlandschap voorkomen en dicht in de buurt van mensen.

Wijnand vindt dat de vogel een excellente keuze heeft gemaakt. Het is een schitterend dier dat zijn werk zeer serieus neemt. Geen duif of spreeuw laat zich nog zien in de stal. Hier en daar ligt een kaalgevreten lijkje op een spant en alleen de echte durfals hippen soms snel nog een metertje verderop om zich daarna weer te verstoppen.

Dit gaat een stuk beter dan met de elektrische vogelverschrikker die we een paar jaar geleden aanschaften: een kastje aan de muur dat om de zoveel minuten angstkreten en roofvogelgeluiden uitstootte. Na een maand konden onze spreeuwen alle melodietjes in de juiste volgorde meezingen en hebben we het ding maar uitgeleend aan een collega-boer met onnozele spreeuwen.

Bij daglicht probeer ik met de verrekijker een goed beeld van de vogel te krijgen en nog een paar mooie foto’s te schieten maar dat is niet eenvoudig, want hij is razendsnel en gebruikt de spanten en verbindingsbuizen als een volleerde trapeze-artiest. Het lijkt er trouwens niet op dat de vogel haast heeft om te vertrekken en waarom zou hij ook, het buffet is voorlopig nog rijk gevuld.

Nu maar hopen dat Wijnand net zo in zijn nopjes is met het huisdier dat al jaren in de planning zit en volgende week komt. Ook dat is een prachtig grijs met wit exemplaar. Lange staart, korte poten, het kan alleen niet vliegen. Het is de door mij zo gewenste pup.

Of registreer je om te kunnen reageren.