Redactieblog

423 x bekeken 1 reactie

De korenwolf mag blijven

De korenwolf is van oorsprong een Oost-Europese steppebewoner, maar door de schaarste aan voedsel in die streken is hij langzaam naar het Westen getrokken en uiteindelijk ook in Limburg beland.

Aanvankelijk ging dat prima, het beest had het naar zijn zin in de lössgrond. Hij raakte aardig ingeburgerd en snoepte vol overgave van het Limburgse graan. Waarom dat ineens veranderde weet ik niet – andere landbouwmethoden vermoed ik – maar het ging vervolgens niet meer zo goed met de korenwolf, hij dreigde zelfs uit te sterven. Sommigen vonden dat helemaal niet erg: laat dat beest maar teruggaan naar waar hij vandaan komt, werd er gezegd. We zitten vol. Eigen hamsters eerst.

Tja, zo zijn ze, die Limburgers. De korenwolf zelf voelde die vijandigheid wel aan en gaf op zeker moment de moed op. Hij was moe, kreeg steeds minder vriendjes en wenste uiteindelijk zelf ook om maar uit te sterven. Dat leek hem dan nog de beste oplossing. Maar dat mocht niet van de Stichting Das en Boom. Nadat een groot Limburgs industrieterrein was tegengehouden – er konden wel eens korenwolven zitten – werden na veel zoeken nog twee exemplaren gevonden en deze werden in een fokprogramma ondergebracht.

De korenwolf wist niet wat hem overkwam, hij mocht onder ideale omstandigheden doen wat hij het liefste deed en hij kreeg er weer zin in. Toch was in de buitenwereld van Limburg nog lang niet alles ideaal. Het ergste viel te vrezen toen Henk Bleker aantrad als staatssecretaris van natuur.

Voortvarend werden de omstandigheden voor de korenwolf verslechterd door het rigoureus schrappen van de natuur in Nederland. Zou de korenwolf dan toch terug moeten naar Rusland, terwijl hij nu toch al zo lang in Nederland was?

Maar nee, opnieuw was er redding: de pleegouders van Das en Boom stapten naar de rechter en die gaf Dirkmaat gelijk. Dus toen moest ook Henk Bleker wel toegeven dat de hamster niet meer uitgezet kon worden. Even werd nog een studievisum overwogen, maar de korenwolf is daar te dom voor. En nu komen er nieuwe verbindingszones, hamsterranden, het fokprogramma wordt uitgebreid en volop gefinancierd, boeren met hamstervriendelijk beheer worden ondersteund. Gelukkig maar, voor de korenwolf loopt nu alles toch nog goed af. Hij mag blijven.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Prachtig!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.