Redactieblog

274 x bekeken 1 reactie

De Schokker

Misschien krijgen wij in de Noordoostpolder naast de euro onze eigen munteenheid. Donderdagavond stelt de fractie Christenunie-SGP een motie aan de orde in de gemeenteraad.

Daarin vraagt ze het college initiatieven te nemen om samen met de plaatselijke middenstanders, het bedrijfsleven en de banken een locale munteenheid te ontwerpen.

“Zo blijft het geld in onze regio en ondersteunen we de plaatselijke winkeliers en horeca en welke andere lokale bedrijven dan ook. Het zal meer klanten bij de plaatselijke ondernemers binnen brengen. Het kan een lokale dan wel regionale kringloop worden die ook het milieu dient, omdat er minder transport over lange afstand nodig is”, schrijft de fractie. Ze denken aan biljetten met een waarde van één tot vijftig. De naam zal zijn: de Schokker. Genoemd naar ons cultureel-erfgoed-pareltje Schokland.

De reacties op de site van onze regionale omroep zijn behoorlijk kritisch, het gaat over krimpende hersens, 1 aprilgrap en een voorstel om paard en wagen weer in te voeren. Ook Sjoerd veegt het plan meteen van tafel met de woorden flauwekul en extra werk. Maar ja, Sjoerd is meestal niet zo enthousiast over andermans ideeën, die bedenkt liever zelf wat. Zelf vind ik het wel leuk genoeg om serieus mee te spelen. Mag zoiets eigenlijk wel? Hebben we er als landbouw iets aan? Kunnen we zo bepaalde belastingen omzeilen?

Ik bel de bedenker. Raadslid Leo Voorberg vertelt dat in Duitsland al 28 regio’s op deze manier werken. Met succes. Hij voorziet een positieve invloed op de verkoop van streekproducten. Hij weet dat de Nederlandse Bank zulke initiatieven wel in de gaten houdt, want het mag niet te veel op de euro lijken. De waarde van de Schokker kan aan de euro gekoppeld worden. Voor iedereen makkelijk. Maar dat zijn allemaal uitwerkingszaken. Voorberg zegt verrast te zijn door de landelijke aandacht voor het nog zo prille plan.

De vorige aandacht voor ons gebied kwam door het idee hier een hoge berg te bouwen. Dat zal niet doorgaan nu Wageningen UR heeft berekend dat we daardoor twee keer zo veel neerslag zullen krijgen. Over het lot van de Schokker weten we vrijdag meer...

Eén reactie

  • no-profile-image

    Vooral alles binnen lekker binnen de dijken houden
    EET SMAKELIJK.

Of registreer je om te kunnen reageren.