2 reacties

Brandveiligheid

agd.media
De dierenbeweging juicht over een overwinning die ze dinsdag heeft behaald in de Tweede Kamer. Een motie van de Partij voor de Dieren is aangenomen waarin staat dat speciale eisen aan de brandveiligheid van stallen moeten worden opgenomen in het Bouwbesluit. Een grote meerderheid van de Kamer toonde zich hier voorstander van. Actiegroep Wakker Dier gaat na drie jaar haar campagne over dit onderwerp temperen.

Veehouders, met name varkenshouders, zullen niet onverdeeld blij zijn met dit besluit. Zij denken meteen aan extra kosten, en die kunnen ze er niet bij hebben. De welzijns- en milieu-eisen van 2013 vragen al genoeg van hen.

Het is dan ook zaak dat bij de uitwerking van de bouweisen de redelijkheid en haalbaarheid in het oog gehouden worden. Brandveilige bedrading? Zeer belangrijk, niemand kan daar iets op tegen hebben. Investeren in vluchtwegen voor dieren? Dat is een andere zaak, en wellicht meer droom dan een effectieve maatregel.

Dieren zijn geen dingen. Het Kamerbesluit verdient daarom in principe toejuiching. De moderne samenleving pikt het niet dat voor stallen dezelfde brandveiligheidsnormen gelden als voor opslagloodsen. Maar dieren zijn ook geen mensen. Blijf dus met de benen op de grond bij de uitwerking. Hier ligt een mooie taak voor belangenbehartigers en voor die politici die echt snappen hoe de praktijk is, om te werken aan haalbare maatregelen.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Een slimme ondernemer zou bij nieuwbouw al standaard moeten beslissen voor brandvertragende isolatie en alle kabels incl bochten in buis zodat er geen ongedierte aan kan. Kost bij aanschaf geld maar een goeie verzekering verlaagd de premie dus verdiend dit zich terug. Vluchtwegen/deuren heeft geen nut aangezien het voor een ondernemer/ personeel ook te gevaarlijk is om met brand dieren los te gaan laten.

  • no-profile-image

    LILIANACarter25

    Buildings are expensive and not everyone can buy it. But, loan was invented to support people in such kind of situations.

Of registreer je om te kunnen reageren.