Redactieblog

336 x bekeken

Bleker moet mogelijk getuigen voor rechtbank

Staatssecretaris Henk Bleker moet mogelijk getuigen in een rechtszaak over de Blauwestad in Groningen.

De provincie Groningen heeft een miljoenenschade opgelopen door het project, waarbij een deel van het Oldambt onder water is gezet. Rond het meer zou een woonwijk komen, waarmee de kosten voor de aanleg van het meer en de natuur terugverdiend konden worden. Dat liep uit op een fiasco. De bouwkavels werden nauwelijks gekocht.

De huidige gedeputeerde, Wiebe van der Ploeg (Groenlinks), dreigt met een rechtszaak tegen de bouwbedrijven die betrokken waren bij het project. Van der Ploeg vindt dat de bouwbedrijven de kavels alsnog moeten kopen. Ballast Nedam ontkent deze verplichting, omdat hierover een herenakkoord zou zijn gesloten. Het provinciebestuur ontkent het bestaan dit akkoord, aldus de Volkskrant. Bij verhoren tijdens de eventuele rechtszitting moet duidelijk worden of er inderdaad onderhandse afspraken zijn gemaakt.

Henk Bleker was als Groninger gedeputeerde samen met gedeputeerde Marc Calon aanjager van het project. Beide gedeputeerden legden in 2009 hun functie als gedeputeerde neer zonder de bestuurstermijn af te maken. Bleker werd directeur van RTV Noord, Calon werd voorzitter van de Hilversumse woningcorporatie Aedes.

Het project Blauwestad bestaat uit 800 hectare nieuw aangelegd meer en de aanleg van de woonplaats Blauwestad, waar ongeveer 1.500 nieuwe woningen gebouwd moesten worden. In 1997 werd het project goedgekeurd door de Provinciale Staten en de betrokken gemeentes. Voor het project moesten 52 boeren en 53 andere bewoners verhuizen. De kosten bedragen 115 miljoen euro, waarvan 105 miljoen door de provincie moet worden betaald, het overige deel door de gemeenten.

Op 12 mei 2005 draaide koningin Beatrix de kraan open, waardoor het water kon gaan stromen in het nieuwe Oldambtmeer. In december 2006 werd de eerste woning opgeleverd. De verkoop van de woningen bleef ver achter bij de verwachtingen. In vier jaar tijd werden 180 van de 1.480 bouwkavels verkocht, 300 minder dan verwacht.

Door de onzekerheid stapten de bouwbedrijf BAM en Ballast Nedam in 2007 uit de projectorganisatie, die toen nog bestond uit de Provincie Groningen, de betrokken gemeenten en de bouwbedrijven Koop Tjuchem, Ballast Nedam en BAM. De provincie zegde in 2009 ook de samenwerking op Koop beheer, waardoor het project alleen nog onder de verantwoordelijkheid van de provincie en de gemeenten lag. Aanleiding hiervoor was een advies van de Commissie van Hans Alders, die het project hebben doorgelicht. Door de samenwerking met Koop op te zeggen moesten kleine projectontwikkelaars meer mogelijkheden krijgen. De provincie zou hiervoor miljoenen aan Koop hebben betaald om de potentiële winst af te kopen.

In juli 2010 kwam de Noordelijke rekenkamer met een rapport over de Blauwestad. Hierbij concludeert dat de rekenkamer dat de provincie te veel risico heeft genomen bij de ontwikkeling van de Blauwestad. Ook blijkt uit het rapport dat de Provinciale Staten lang niet altijd goed geïnformeerd zijn door Gedeputeerde Staten, waar Henk  Bleker en Calon deel van uitmaakten.
Gedeputeerde Van der Ploeg wil dat de bouwbedrijven voor 1 januari de kavels kopen, anders overweegt hij rechtsgang.

Of registreer je om te kunnen reageren.