268 x bekeken 1 reactie

Biogasboer buitenspel

agd.media
De kleine Nederlandse biogassector ontwikkelt zich in een richting die voor boeren met ambities op dit terrein ronduit ongunstig is. Vergisting heeft steeds minder iets met mest te maken, en wordt bovendien hoe langer hoe grootschaliger van karakter.

De opening, dinsdag, van een grote vergister bij SuikerUnie in Dinteloord bewijst deze trend. Nog geen tien jaar geleden waren bietenstaartjes afval, voor de fabriek een kostenpost. De pionier-boeren met vergisters konden ze gratis krijgen. Nu brengt de suikerfabriek deze reststroom in de eigen vergister tot waarde, en hebben co-vergistende boeren het nakijken. Zo is het met meer reststromen gegaan.

De subsidieregeling SDE+ is ook nog eens zo vormgegeven dat het budget opgaat aan grote, efficiënte vergistingsinstallaties. Ook wat de subsidiegelden betreft vist de biogasboer dus achter het net. Het aantal vergisters zal dan ook niet meer kunnen groeien, is de verwachting. Belangenorganisaties spuwen hun gal bij de minister van ELI.

Voor de landbouwsector is dit een ongunstige ontwikkeling. Energieproductie kan zich zo niet ontwikkelen tot nieuwe economische pijler. Vervelender nog is dat vergisting op deze manier niet de motor kan worden achter de mestverwerking die zo broodnodig van de grond moet komen. Dat zou een gemiste kans zijn.

Eén reactie

  • no-profile-image

    In Duitsland kan het goed en in Nederland kan het niet.
    Hier zie je dat als men het wil bij de belangen org. en de politiek het goed kan.

Of registreer je om te kunnen reageren.