Boerenblog

10 reacties

Bewonderende mannen

Machtige machines op de Agritechnica oogstten bewonderende blikken.

Donderdag 17 november ben ik met man en zoon naar de Agritechnica geweest. We wilden ons op de hoogte stellen van de mogelijkheid om suikerbieten te vergisten. Daarbij is het schoonmaken van de bieten nog een knelpunt. Natuurlijk zagen we veel grote trekkers en combines. Ja, dan voel ik me maar wat klein tussen al die machtige machines. Mooi om te zien hoe veel mannen vol bewondering staan te kijken. Bij Fendt zong een mooie dame om mensen te trekken. Volgens mij was het niet nodig. Ook zonder zang waren er al genoeg bewonderaars voor de glimmende machines.

Bonner Ronde

Na het bezoek aan de Agritechnica stapte ik in de trein naar Bonn. Daar werd op vrijdag 19 november de vierde Bonner Ronde gehouden. De Bonner Ronde is een gesprek tussen Duitsland en Nederland over een steeds wisselend thema. Nederland heeft veel handelscontacten met Duitsland. We zetten 3,5 miljoen biggen en 4,3 miljoen vleesvarkens op jaarbasis af naar Duitsland. Dan is het heel belangrijk dat er voldoende contact over en weer is.
Dit keer was het thema: ‘Grensoverschrijdend dierziekten bestrijden'. Ik vond het belangrijk om de afzet van producten van gevaccineerde dieren te bespreken. In Duitsland ligt dit nog erg moeilijk. Toch hebben we afgesproken om tijdens de Grüne Woche in januari in Berlijn hier verder over te spreken. Met dit resultaat ben ik heel tevreden.

Moderne communicatietechniek

De moderne techniek liet me maandag in de steek. Het lukte me niet om per Skype verbinding te krijgen met het ZLTO-kantoor. Daar hadden we een vergadering met de Belgische Boerenbond. Gelukkig konden we telefonisch overleggen. Ik hoop dat het de volgende keer wel lukt. Deze moderne techniek om via computer en beeldscherm te vergaderen, bespaart namelijk veel reistijd. Ze is uiterst efficiënt. Ook binnen de landbouw moeten we hier meer gebruik van maken.

Scherpte en energie

Onlangs had ik twee avonden met varkenshouders. In Zegveld (U.) woonde ik een avond bij van varkenshouders én schapen- en geitenhouders. Veel onderwerpen spelen over en weer. Daar stond ik toch weer versteld van. Per onderwerp zijn er veel parallelle belangen. Maar soms ook tegengestelde, zoals de destructietarieven.
In Aalten (Gld.) bezocht ik de avond van een studieclub van vleesvarkenshouders die allen brij voeren. Het was een mooie avond. Ik hoor graag direct uit de praktijk wat er leeft. Zo hoorde ik dat alle varkenshouders nog moesten starten met de fosfaat-reductie in het voer. Ook hebben varkenshouders behoefte aan handzame informatie over de IKB-normen. Het liefst geen dikke boekwerken. Bij QS schijnt dat eenvoudiger te zijn. Hoe zit het met ons imago? Wie moet het initiatief nemen? Is er toekomst voor de varkenshouderij, en hoe ziet die toekomst er dan uit? Allemaal vragen waarmee varkenshouders worstelen op het boerenerf. We hebben er uitvoerig over gesproken. Dat houdt mij scherp en geeft me energie.

Stoppen met castreren dichterbij

Binnenkort, op 1 december, organiseren we een internationaal congres over stoppen met castreren. Met de stuurgroep bespraken we de laatste voorbereidingen. Tevens stelden we de prioriteiten voor het onderzoeksprogramma 2012 vast. Meer aandacht voor het management op het boerenerf. Hoe kunnen we het voorkomen van berengeur verminderen? Minder afwaardering is per saldo voor ons als varkenshouders en voor de consument gunstig. Onderzoek is goed, maar we moeten wel scherp kijken hoe we de wetenschappelijke bevindingen op een praktische manier op onze boerderij kunnen toepassen. Daarnaast is er veel aandacht voor het internationale aspect van een geaccepteerde standaard van detectie aan de slachtlijn.
De commissie Varkenshouderij van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) had een volle agenda: onderzoeksvoor-stellen, topsectorenbeleid, diergezondheid. We hebben de nodige besluiten genomen. Geïnteresseerd? Lees dan de informatie op de website van de PVE.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Student

  Annechien laat ik vooropstellen dat ik je bewonder in wat je doet voor de varkenshouderij in Nederland.
  Maar begrijp ik het nu goed dat je het overweegt om suikerbieten te gaan vergisten???
  Kostbare grond gebruiken om voedsel te produceren en dat om te vormen te de luxe die we energie noemen?!
  Deze keuze verbaast mij zeer!!

 • no-profile-image

  john

  dat is landbouw van de toekomst: mijn suikerbiet kost x bedrag per ton. het tonnage van de bieten wat het geld niet op brengt gaat de vergister in. Door een tweede stroom te creëren krijgen wij als boeren weer vat op de prijs. De hele productie aan een afnemer verkopen voor een gemiddelde marktprijs met een beetje meer zorgt ervoor dat we geen marges kunnen maken.

 • no-profile-image

  student

  eerst het suiker dan de pulp aan de dieren om vervolgens energie uit de stront te halen en hoogwaardige meststoffen over houden, DAT is de toekomst!
  @John, jij mag met een heel best reken voorbeeld komen wil jij voor die reden die vergister goed rekenen, bovendien moet die vergister constant draaien anders bied hij ook geen rendement dus hoeveel ruime denkje te hebben om te schuiven op de markt?

 • no-profile-image

  R.Grootoonk

  Student U vind het bezwaarlijk om bieten in de vergister te doen, weet wat erg is dat er tonnen voedsel door heen gaan wat over de datum is, ik was laats bij een biogasinstallatie, en daar vertelde de eigenaar dat hij iedere week 100 ton krijgt aangeleverd van AH dat is 3 tankwagens vol dat is maar liefst 200.000 pakkken voedsel van 500 gram en dat iedere week ,ga eens na wat dat allemaal kost om dit te produceren.
  En waarom zet jij je naam niet onder het artikel?

 • no-profile-image

  Han

  Alles goed en best, maar kan één van onderstaane heren me voorrekenen dat energie productie uit landbouwgewassen rendabel is >zonder< de huidige overheids subsidie? Willen we als boeren na het voedsel subsidie infuus aan het bio energie infuus? Nu we gekozen hebben voor de Vrije Markt moeten we de consequentie aanvaarden en alle subsidies structureel weigeren ookal loopt daarmee het hele politieke / economische beleid vast. Dit laatste is nodig om de politiek te overtuigen dat een betere betaling voor boer en tuinder een "must" is.

 • no-profile-image

  boerke

  Han, Meshovsk. Helemaal mee eens. Door de ene sector middels subsidie in de benen te krijgen en op de been te houden(groene energie) , beconcureer je een andere sector op een oneerlijke manier, waardoor je die sector in de problemen krijgt(voedselproductie).
  Als groene stroom/vergisters bestaansrecht hebben in deze maatschappij, laat ze dat maar bewijzen obv dezelfde uitgangspositie als andere sectoren zoals de voedselsector. Zo verantwoord is die groene stroom momenteel niet.

 • no-profile-image

  john

  door bieten te vergisten wordt het aanbod aan de 'reguliere industrie' verkleind. Doel is net zolang te krimpen met het aanbod tot het moment dat de kostprijs van de oogst + marge is bereikt. Of het nu wel of niet rendabel is, die bieten zijn in ieder geval nuttig gebruikt.

 • no-profile-image

  Student

  @John, jou gedachte wijze is correct, maar slechts korte termijn denkend.
  Met korte termijn denken heb jij een vergister niet terug verdiend en heb je het al helemaal niet over de toekomst van de landbouw.
  @Grootoonk, Bij AH praat je over rest stromen dat is wat anders dan doelbewust telen voor energie. Je zou ook kunnen kijken of die AH stromen eerst nog beschikbaar kunnen worden voor de diervoeding!!

 • no-profile-image

  boereke

  Juist omdat we zoveel varkens exporteren moeten we niet te ver doorschieten met de regels ,extra eisen moeten uit de markt komen

 • no-profile-image

  Uit de Ether..

  Stop castratie, stop knippen van staartjes en stop met het op elkaar proppen.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.