430 x bekeken

Betere Dienst Regelingen

agd.media
Trage uitbetaling en eindeloos gebakkelei over de exacte oppervlaktes. Dat zijn de beide voornaamste grieven van boeren over Dienst Regelingen, de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van ELI.

Vanwege de grote onvrede over en het bij tijd en wijle slechte functioneren van de dienst heeft staatssecretaris Bleker advies gevraagd aan ex-Kamerlid Piet Blauw en accountant Marco Korff.

Hun rapportage, getiteld ‘DR tot uw Dienst’, bevat waardevolle adviezen. Uitbetaling voor kerst, het schrappen van correcties van minder dan 2 procent van het oppervlak en 60 procent minder vragen stellen bij de landbouwtelling. Verder is er veel aandacht voor betere communicatie.

Staatssecretaris Bleker toont zijn goede wil door veel aanbevelingen meteen over te nemen. Daarmee maakt hij in ieder geval voor een deel waar wat hij vorig jaar toezegde. Maar daarmee is het verhaal nog niet af. Het probleem van de veel te ingewikkelde natuursubsidies komt op het bordje van de provincies, daarmee is het verre van opgelost.

Een ander groot probleem is het sanctiebeleid. Stapeling van kortingen wordt ervaren als onrechtvaardig, maar dit is buiten Brussel om niet te veranderen. Goed, deze aanbevelingen, maar het probleem DR is er nog niet mee opgelost.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.