Redactieblog

Bart Jan Krouwel hoogste agro-man in Duurzame 100

Bart Jan Krouwel is de hoogst geplaatste persoon uit de agribusiness in de Duurzame 100 van dagblad Trouw.

Hij staat op plaats 20. Krouwel wordt door de jury geprezen voor zijn aanpak van problemen bij zorgboerderijen en de problemen als het gaat om arbeidsomstandigheden in de champignonteelt. Krouwel is tevens directeur van de Federatie e-Decentraal, die probeert de honderden energie-initiatieven die op gemeentelijk of zelfs wijkniveau plaatsvinden enigszins te professionaliseren.

De Duurzame 100 wordt aangevoerd door Marjan Minnesma, directeur van Urgenda. Deze stichting wil Nederland vanuit het bedrijfsleven en vanuit de burger verduurzamen, zonder bemoeienis van de overheid. Herman Wijffels zakte van plaats 1 vorig jaar naar de zesde plaats nu. Wijffels toonde afgelopen jaar volgens de jury te weinig daadkracht op het gebied van verduurzaming, al heeft hij wel de denktank Sustainable Finance Lab (SWL) op, waarin verschillende prominenten debatteren over duurzaamheid.

Voedseldeskundige Louise Fresco daalde drie plaatsen en staat nu op plaats 16. Fresco is momenteel voorzitter van het Nederlandse Rio+20-platform, een organisatie die de economie wil vergroenen. Pieter Winsemius staat op plaats 21, onder andere door zijn inzet om de visie van de VVD op het natuurbeleid te vergroenen.

Ahold-topman Dick Boer stijgt achttien plaatsen naar plaats 23. Boer wordt geprezen voor zijn inzet voor het verduurzamen van de supermarkt, onder andere door alleen nog sterrenvlees in het vleesschap te presenteren.

PvdA kamerlid Diederik Samson is met plaats 10 het hoogst genoteerde Kamerlid. Hij staat daarmee voor Stientje van Veldhoven (D66) die door  Natuurmonumenten werd uitgeroepen tot groenste Kamerlid van het parlementaire jaar. Van Veldhoven kwam nieuw binnen op plaats 66. Groenlinks Europarlementariër Bas Eickhout staat op plaats 18. Marianne Thieme (Partij voor de dieren) zakte 19 plaatsen, naar plaats 58. Groenlinks- kamerlid Liesbeth van Tongeren daalde nog sterker: 25 plaatsen naar plaats 61.

De voormannen van de Natuurmonumenten en de Dierenbescherming staan in de achterhoede van de lijst. Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming prijkt op plaats 82, Jan Jaap de Graeff, directeur van Natuurmonumenten staat op 99.

Of registreer je om te kunnen reageren.