Avebe’s succes

agd.media
Het gaat goed met Avebe. Het zetmeelconcern slaagt er dit jaar in om vele miljoenen euro’s te reserveren voor investeringen in de toekomst. En dat niet alleen, telers krijgen een mooie prijs. Daarnaast ziet Avebe kans om ledencertificaten terug te kopen. Dat past in het streven om af te stappen van een model met twee soorten leden. Verder is het nieuwe boekjaar veelbelovend begonnen.

Marktfactoren spelen een rol in de mooie resultaten. Maar het is zeker niet alleen geluk. Het is ook de beloning voor de consequente keus voor de langetermijnvisie die de coöperatie vijf jaar geleden ontwierp. Die was het antwoord op belabberde jaren, waarin telers geen nabetaling kregen maar zelfs moesten bijlappen.

Het huidige succes biedt geen garanties voor de toekomst. Er zijn onzekere factoren. Zo vervalt ruim 15 miljoen euro subsidie. Zeker is ook dat de telers straks voor hun premie geen zetmeelaardappelen meer hoeven te telen, vanwege de ontkoppeling. Ze kunnen in theorie ook kiezen voor teelten die net even beter renderen.

Toch doen telers er goed aan zich niet te laten leiden door kortetermijngewin, maar net als Avebe vast te houden aan een visie op de lange termijn. Een blijvende plek voor zetmeelaardappelen in het bouwplan is goed voor Avebe en voor de telers zelf.

Of registreer je om te kunnen reageren.