Redactieblog

8 reacties

Allemaal verliezers bij DOC

De democratie heeft de leden doen winnen bij DOC. En toch zijn er alleen maar verliezers bij het afstemmen van de fusie met DMK.

Neem nu directeur Jannes Oosterveld. Predikte met verve dat DOC te klein was om ook in de toekomst een goede melkprijs uit te betalen. Dus moest er een fusie komen met een grote partner. Nu de leden hebben gesproken staat hij in zijn hemd. Hij is ongeloofwaardig geworden. Hem rest in feite maar één besluit: opstappen.

Dat geldt ook voor het bestuur. Die zijn als schoothondjes achter hun directeur aangelopen. Hun gezag is weg. Bij een dergelijk besluit moet je de consequenties aanvaarden.

Verliezer is ook Deltamilk. Probeerde op de valreep nog samenwerking met DOC te creëren. Dat was te laat en heeft de onzekerheid onder de DOC-leden versterkt. Mede verantwoordelijk voor het verwerpen van het fusieplan dus. En onzekerheid in eigen kring. De leden van Deltamilk zullen zich nu ook wel eens achter het oor krabben. Kennelijk heeft hun bestuur niet alle vertrouwen in eigen kracht.

En dan die oud-directeur Willigenburg. Met zijn oproep aan de vooravond van de fusievergadering heeft hij vele twijfelaars doen besluiten toch maar tegen te stemmen. Vooral leden op leeftijd, die hem waarschijnlijk op handen droegen. Leden, die binnenkort stoppen en weinig belang hebben bij verandering. Willigenburg heeft zich een echte verliezer getoond. Directeur Oosterveld zal hem denk ik niet op de koffie uitnodigen.

En de democratie? Heeft eigenlijk ook verloren. Want een ruime meerderheid was voor de fusie. Verouderde regeltjes in de statuten blokkeerden echter de fusie.

Tot slot de leden. Die hebben nu een zuivelcoöperatie waarvan bestuur en directie zeggen dat die in de toekomst geen goede melkprijs kan uitbetalen. Eén voordeel daarbij: ze kunnen dan niet klagen, want ze hebben het zelf gewild. Ze zijn gewaarschuwd.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  EN ZO IS HET

 • no-profile-image

  Voorstander

  Ik denk de directie en bestuur wel kunnen blijven zitten, een meerderheid is voor en ze zien teminste vooruit en hoop dat ze er in slagen dat ze toch een grote partner kunnen vinden en als je de Nieuwe Oogst van zaterdag gelezen hebt en de column van JC Vogelaar en de nieuwste lto melkprijzen overzicht en er zou nu weer een peiling gehouden worden, dan denk ik dat de fusie nu voorgestemd zal worden, het is voor sommige leden wat te snel gegaan, met wat te veel emoties in het achterhoofd

 • no-profile-image

  w . s

  niet democratie maar gezond verstand is belangrijk.

 • no-profile-image

  H.H

  en nu in alle rust de leden er over laten nadenken en dan komen ze wel tot conclusie dat het wel een goede stap was!!!!!

 • no-profile-image

  A Stavenga

  Meer melk aannemen door uitbreiding leden ,leveranciers door
  meer melk te verwerken dalen de verwerkingskosten per liter

 • no-profile-image

  wat een achterlijke reactie van vergaderboer om te stellen dat Jannes in zijn hemd staat
  Jannes heeft een visie, heeft waarschijnlijk gelijk en is een goede directeur
  het allerslechtste wat een bedrijf kan overkomen is een man als van Willegenburg, daar zijn geen woorden voor

 • no-profile-image

  Een anonieme betweter die zijn eigen gezicht nooit staat nu zelf in zijn anonieme hemd door zijn domme hijgerige reactie.

  Het DOC bestuur voorzitter en directeur hadden een juiste visie en op een correcte manier een plan om belangrijke stappen voorwaarts te zetten. Een oude hork als Vergaderboer zou weer eens een keertje moeten dansen met zijn Hanna om weer opnieuw te leren dat om vooruitgang te maken in het leven je soms na een paar passen voorwaarts een pasje terug of opzij moet maken.

  Ik ben geen DOC lid of leverancier maar heb als belangstellende melkveehouder/collega/toeschouwer respect en waardering voor DOC haar leden haar bestuur en directeur.

  Vanuit de anonimiteit een beetje “dapper achteraf koe in de kont wijsheden te beoefenen” is in mijn ogen lafhartig en doet geen recht aan de positie en de belangen van de leden van DOC, haar bestuur en directie.
  Het is te hopen dat het DOC bestuur, de DOC directie en de leden met elkaar nog eens goed om tafel gaan om alle overwegingen nogmaals goed te doorgronden. Dat is in het belang van de DOC leden maar ook in het belang van alle melkveehouders in Nederland en Duitsland.
  Een sterke zuivel infrastructuur is namelijk de basis voor een goede verwerking en vermarketing. Een versnipperde zuivel infrastructuur geeft op lange termijn onnodige inefficiëntie zowel in de verwerking als in het vermarkten en geeft dus druk op boereninkomens

  Jan Cees Vogelaar

 • no-profile-image

  Statuten worden gemaakt in vredestijd. Dan denken de opstellers ervan en de mensen die erover stemmen nuchter na. Die tweederde meerderheid die belangrijk is, staat in de meeste statuten van verenigingen, stichtingen en cooperaties. En zelfs in onze grondwet (als je die wilt wijzigen, moet dat twee keer door het parlement, de tweede keer met tweederde meerderheid http://www.europa-nu.nl/id/vhnnmt7kyszo/wijziging_procedure_grondwetsherziening ), juist om overhaaste beslissingen en waan-van-de-dag zaken te voorkomen. Om dan te zeggen dat de democratie niet werkt? Die werkt juist fantastisch via de statuten en stemmingen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.