273 x bekeken

Vraagtekens bij overname

agd.media
De voorgenomen fusie van DOC met het grote Duitse DMK is wel even slikken voor de Nederlandse zuivel. Tot voor kort waren het vooral de Nederlandse zuivelbedrijven die buitenlandse overnamen. Bij deze fusie - lees overname - is het omgekeerd.

Ook los daarvan roept het fusieplan vragen op. DMK is weliswaar heel groot, maar de structuur van het bedrijf is onduidelijk, experimenteel bijna. De achterliggende coöperaties zijn nog zelfstandig, ze hebben alleen het bedrijf in gezamenlijk bezit. Om hiertussen niet vermalen te worden, moet DOC eerst ook een scheiding maken tussen coöperatie en bedrijf. Nogal ingrijpend.

Een tweede vraagteken gaat over de afzet- en winstkansen. Op het gebied van toegevoegde waarde, toch al jaren toverwoord in de Nederlandse zuivel, is DMK geen kampioen. Per kilo melk is de omzet ruim eenderde minder dan die van FrieslandCampina. Een bulkproducent, dus.

Dan is er nog de afzetmarkt. DMK is een Duits bedrijf, gericht op Duitsland, of op zijn best Europa. De beste kans op groei zit tegenwoordig elders in de wereld.

Samengevat lijkt de keuze voor DMK er eerder eentje voor risicobeheersing dan voor een sprong naar een florissante toekomst.

Of registreer je om te kunnen reageren.