Voorstel Delta verdient tijd

agd.media
Het zijn zenuwslopende tijden voor de 1.100 leden van de Hoogeveense zuivelcoöperatie DOC Kaas.

Deze week worden ze geacht hun mening te geven over de fusie (lees: overname) met de Duitse zuivelaar DMK. Het bestuur denkt onder de vleugels van de grote Duitser stabiliteit te vinden voor langere tijd, en is bereid daarvoor zeggenschap op te offeren. Het is eigenlijk een keuze voor risicobeheersing, is al eerder op deze plaats opgemerkt.

En dan komt dat kleine, brutale clubje van Deltamilk uit Bleskensgraaf met dit verrassende voorstel: Doe ons die melk maar. Zo blijft de melk lekker in eigen land, en we betalen nog meer ook. De argumenten waar voorzitter Sterk van Deltamilk mee komt, zijn niet allemaal even sterk. Zo zou het beter zijn voor de reputatie van de Nederlandse zuivel als hij de melk krijgt. Dat klinkt wat sentimenteel. DOC-boeren staan voor een keuze voor hun eigen toekomst, en moeten niet de hele Nederlandse zuivel op hun nek nemen.

Steekhoudender is die ene cent meer die Delta zegt te kunnen betalen. Hoe serieus is dit? Kan deze nog jonge coöperatie dat waarmaken? De DOC-boeren doen er goed aan dat grondig te onderzoeken voor ze de knoop doorhakken. Dat kost tijd. Die moeten ze dan maar nemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.