Redactieblog

8 reacties

Varkens voorbeeld voor koeien

’Tegenstanders van verduurzaming van de rundveehouderij mogen zich wel eens achter de oren krabben”, meent Hanna. ”Kijk maar naar de ellende in de varkenshouderij. Het is niet allemaal eigen schuld, maar ze hebben toch veel aan zichzelf te danken.” ”Verklaar je nader” zeg ik.

”Ze hebben niet geluisterd naar de eisen die de maatschappij stelde. Die kreeg een hekel aan bio-industrie. Het enige dat varkenshouders deden – onder leiding van wijlen Wien van den Brink – was zich verzetten tegen de maatschappelijke ontwikkelingen. Niet het tevreden stellen van de consument stond voorop, maar het verzet tegen hogere eisen voor dierenwelzijn. Meer ruimte voor de dieren werd niet ondersteund, maar bestreden. En toen het wettelijk moest, zo weinig mogelijk en als het maar even kon, uitstellen. Nu zitten ze met de gebakken peren.”

Daar heeft Hanna wel een punt. Varkens- en kippenhouders hadden in het verleden geen leiders met visie. Het waren uitstekende actieleiders, die zich verzetten tegen de ontwikkelingen. Dan kan een Annechien ten Have nog zo goed zijn, -en dat is ze- ze zit met de erfenis van het verleden.

”Varkenshouders hebben het individueel ook niet goed gedaan”, vindt Hanna. ”Kijk maar naar de huidige situatie. Hoewel jaren geleden al is vastgelegd dat de leefruimte voor varkens moet worden aangepast, zijn velen gewoon doorgegaan. Ook in de goede jaren van de varkenshouderij. Toen hadden er meer duurzame, voldoende grote stallen moeten worden gebouwd”.

”Er zijn ook genoeg boeren die het wel hebben gedaan”, probeer ik de aanklacht van Hanna te verzachten. ”Veel te weinig”, zegt ze.”Die hoor je nu ook niet. Die weten dat er goede en slechte tijden zijn. Het is op het ogenblik slecht. Logisch dat er te weinig geld is om te bouwen. Maar ze hebben hun kansen voorbij laten gaan. En een ondernemer die dat doet, redt het niet in deze tijd.”

Ze vervolgt: ”dat geldt ook voor koeienboeren. Als die nu niet investeren in duurzaam, diervriendelijk en weidegang gaan we dezelfde weg in als de varkenshouders”.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vergaderboer het verhaal van jouw Hanna zou kloppen als er geen open grenzen bestonden en er geen goedkoop vlees van elders het land in komt. Ja als wij met ons overschot de wereldmarkt op zouden kunnen zonder prijzen slag te moeten leveren met goedkoper producerende collega s. Ik kan je wel zeggen, dat er maar weinig consumenten zitten te wachten op dierriendelijk en milieu vriendelijk vlees met een prijskaartje, dat hoger is dan de goedkope import hamlapjes uit het goedkoopte land en zeker de buitenlandse consument zit niet te wachten op duurdere aanbiedingen uit Nederland in een markt waar hun eigen veehouders goedkoper kunnen. Wanneer hebben we eens het lef om te zeggen, dat op de door een kleine elite gewenste productie wijze, concureren in de openmarkt onmogelijk is. Ja dat alle eisen van dierwelzijn en milieu bescherming gelijk staan aan sluiting van de dierhouderij in Nederland, netzo als de openmarkt de textiel en vele andere maakindustrieën toen ter tijd om zeep heeft gebracht.

 • no-profile-image

  Han je hebt gelijk en vergaderboer wat jij doet is appels met peren vergelijken
  maar toch weer een stukje volgeschreven

 • no-profile-image

  Ja Han en Noordam, jullie hebben helemaal gelijk, de intensieve veehouderij laat zien dat produceren tegen de laagst mogelijke kosten de toekomst heeft!?!?
  Wie heeft het lef om te zeggen dat dit een doodlopende weg is?
  Juist daarom is de textiel industrie en veel andere maakindustrie uit ons land verdwenen. In nederland bulk produceren heeft om tig redenen geen toekomst.

 • no-profile-image

  kukeltje

  het is maar wat je duurzaam noemt.duurzaam is een term uit de bosbouw.daar betekende het dat je niet meer hout in één jaar ophaalde dan dat er groeide.
  Wat is dan duurzame veehouderij?En het is nogal wat als je durft te zeggen dat wij niet geluisterd hebben naar de samenleving .Circa tien jaar geleden kwamen de eerste scharrelstallen voor de pluimveehouderij in beeld .Volgens de dierenbescherming (lees samenleving) waren wij de bovenste beste ondernemers.We waren een voorbeeld in de wereld en voor de burgers om ons heen heerlijke loslopende kippetjes.
  En nu ? het is niet meer voldoende shuureieren mogen ze genoemd worden .En de prijs? al jaren onder de kostprijs elders in de wereld hoeven ze deze dure eieren niet .Ja nu moeten ze buiten lopen maar ieder weet als we deze aantallen massaal naar buiten doen dat het hopeloos verkeerd gaat .het zal mijn tijd nog wel uit duren de kinderen hebben allang afscheid genomen van het werken in deze stallen.Duurzaam ja voor de ot en sien boer die produceert voor de binnenlandse markt . Voor de overigen is er zo ik vrees op termijn hier geen plaats .Ook de melkveehouderij zal op termijn gaan merken dat er geen eind komt aan welzijns eisen zolang wij onze produkten maar over de wereld blijven slepen .

 • no-profile-image

  geachte consument: niemand hoor ik hier klagen over de goedkope kleding \ schoenen e.d die volgens de india \china normen word gemaakt en dan weet je wel wat ik bedoel. je kunt hier nog beter in een varken stal vertoeven dan dat je daar in die landen onder er barmelijke omstandigheden moet werken bij hoge temp. en te weinig beweeg ruimte en veel te veel werk uren .maar ja europa wil goedkope kleding\schoenen en het maakt de cosument geen reed uit waar het weg komt en hoe het geproduceerd word , want wij WILLEN goedkoop......
  nee laat mij maar hier in een varken stal slapen heb ik een veel beter leven
  en dat woordje duurzaam.......... denk eerst maar es aan al die abortusen e.d in eigen land
  want tegen woordig ben je beter af als dier in europa dan een ongeboren kind dat tegen z,n wil word af gespoten\weg gehaald . mensen denk eindelijk es na waar we in vredes naam ons druk over maken .
  de richting die we nu op gaan is dat we ons drukker maken over het dier en ons leven in deze maatschappij dan al die andere problemen die volgens mij een veel belangrijker item zijn dan dit.................................

 • no-profile-image

  wb. Ik ben het met je eens dat er veel belangrijker zaken zijn als we de wereld en zijn bewoners willen redden. Laten we eens afstappen van de gedachte dat we alle problemen (zoetwater, erosie, woestijnvorming) via de techniek en technologie kunnen oplossen. Als deze nijpende problemen niet worden opgelost, heeft al het andere (diervriendelijk, Natura 2000, gezondheidszorg) geen effect op het al dan nit kunnen huisvesten van alle planten en dieren soorten samen met >9 miljard mensen.

 • no-profile-image

  AntonO

  Melkvee-en geitenbedrijven beneden de de 2,5 NGE per Ha vallen binnen één jaar onder de intensieve veehouderijen,omdat de Tweede kamer dat wil( o a PVV,SP,PVDA,VVD). Dat betekend voor het overgrote deel van de bedrijven beperking van uitbreidingsmogelijkheden.staat te wachten.

 • no-profile-image

  Uithalen naar anderen is makkelijk, de goede weg inslaan is moeilijk! De consument bepaalt wat hij eet, maar de wijze van produceren moet je aan mensen over laten die er echt kennis van hebben! De varkens liepen vroeger ook veel buiten, maar blij dat dat niet meer is. Het was meestal een grote rotzooi! Verglijk het maar met de krottewijken in die arme landen. Er zijn veel prachtige stallen gebouwd, maar ook die niet goed zijn. Door invloed van mensen die weinig verstand van zaken hebben zijn er fouten gemaakt. Ze verzonnen onzinnige dingen die het voor dier beter moesten maken. Maar het tegenovergestelde was het resultaat. Er werd een boel onzinnige regelgeving verzonnen om de consument om de tuin te leiden. Daar was Wien van den Brink fel op tegen. Wien had een zeer goede kijk op de toekomst en een viezie die nog staat als een huis. LTO sliep in het zelfde bed als de actievisten, dat merk je zeker nu de opstand tegen de LOG gebieden. De varkens zijn veel al verdreven uit het buitengebied en ergens tussen de koeienboeren en burgers in het log gebied op elkaar gestapeld. Heel veel buitengebied is en wordt onkruidgebied voor de actievisten! Je hebt wat bedreikt, bezwaren tegen de log bedrijven van burgers en natuurlijk de milieuorganisaties.
  Zij blijven protesteren want het is nooit goed! De meeste koeien blijven binnen, want daar hebben ze het heel goed!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.