338 x bekeken

Twaalf maanden Henk Bleker

Exact een jaar geleden stond de ministersploeg van Rutte op het bordes van de koningin.

Niet aanwezig voor de traditionele foto – want: geen minister – was Henk Bleker. Die schade heeft de staatssecretaris van landbouw al lang in gehaald, want met zijn talrijke verschijningen op televisie en eigenzinnig optredens in de Kamer is hij erin geslaagd uit te groeien tot het bekendste gezicht van het kabinet op de premier na. Vijf kwestie waarop hij de afgelopen twaalf maanden zijn stempel heeft gezet, of juist niet.
Megastallen

Ook zijn ambtsvoorganger Gerda Verburg had te maken met protest tegen grote stallen, maar niet eerder klonk er zo veel boe-geroep als het afgelopen jaar. Samenleving en politiek schreeuwden om een verbod op megastallen, waardoor Bleker zich in maart genoodzaakt zag een tijdelijk moratorium af te kondigen. Ondertussen werd onder leiding van oud-minister Hans Alders een maatschappelijke dialoog over het onderwerp gevoerd, die leidde tot de conclusie dat stalgrootte en dierenaantallen er helemaal niet toe doen. Een opluchting voor Bleker, die daarmee zeer effectief de discussie hierover voorlopig heeft doen verstommen. Wat hij dan wel gaat doen om de intensieve veehouderij te verduurzamen – naast het terugdringen van het antibioticagebruik – moet nog blijken; zijn plannen hierover volgen later.


Ecologische Hoofdstructuur/Natura 2000

Het natuurbeleid van vorige kabinetten is veel boeren een doorn in het oog. Voor Bleker, die zich in navolging van Rutte heeft voorgenomen ondernemers ruim baan te geven, is de economische crisis in dit geval een geluk bij een ongeluk: op natuur wordt nu zo’n 70 procent bezuinigd. Dat heeft geleid tot een flinke ruzie met de provincies, die hij wel de verantwoordelijkheid over het beleid wilde geven, maar geen geld. Na bijna een jaar van stilstand in het landelijk gebied sloten de twee partijen in september een akkoord: Bleker won op bijna alle punten. In Brussel ijvert hij daarnaast voor vereenvoudiging van het Natura 2000-beleid, vooralsnog met heel wat minder succes.

Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Als hij het afgelopen jaar niet in een televisiestudio zat, was Bleker wel te vinden in één van de Europese hoofdsteden om met ambtsgenoten te spreken over het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Voorlopig zal hij wel veel vlieguren blijven maken, want gezien zijn reactie op het voorstel van eurocommissaris Dacian Ciolos, dat op 12 oktober verscheen, is daar het laatste woord nog niet over gezegd. ”Kom op, denk na voordat je met zulke voorstellen komt”, zei hij kort na de presentatie.” Bleker hekelt de rigiditeit van de vergroeningsplannen en de korting van 8 procent op het Nederlandse budget voor inkomenstoeslagen. Binnenkort komt het kabinet met een officieel standpunt.


Dienst Regelingen

Sommige dingen veranderen nooit. Onder minister Verburg was het geregeld hommeles met uitvoeringsinstantie Dienst Regelingen (DR) en ook Bleker heeft de grootst mogelijke moeite om alle problemen de wereld uit te helpen. Uit een inventarisatie van partijgenoot en Kamerlid Ger Koopmans blijkt dat veel boeren de dienst eerder als een vijand dan bondgenoot beschouwen. Om orde op zaken te stellen, riep Bleker in april de hulp in van PvdA’er Marc Calon, net als hijzelf ex-gedeputeerde van Groningen. Dat bleek echter tegen het zere been van de Kamer, die sprak over belangenverstrengeling en bovendien Calons vergoeding (1.000 euro per anderhalve dag werk) hekelde. ”Het is puur op de man gericht, dat heb ik nog nooit meegemaakt”, beet Bleker het parlement toe. ”Niet te filmen.” Nu zijn Piet Blauw en Marco Korff met DR aan de slag.


Hertogin Hedwigepolder

Gaat de Hedwige onder water, of niet? Jarenlang was het antwoord op de die vraag in nevelen gehuld totdat er onder Balkenende IV eindelijk een besluit werd genomen: ontpolderen. Een definitief besluit, zo leek het, maar het nieuwe kabinet dacht daar anders over. In juni presenteerde Bleker een alternatief voor de Hedwige: de Schorer- en Welzingepolder nabij Vlissingen. Helaas voor de staatssecretaris zitten er zo veel haken en ogen aan de plan dat het opnieuw mistig is geworden. Gaat Vlaanderen hiermee akkoord? En de Europese Commissie? Houdt het besluit eigenlijk wel stand bij de rechter? In Blekers eigen woorden: ”We zijn in het zicht van de haven, maar we moeten nog laveren om veilig binnen te varen.” Komend voorjaar gaat de kogel echt door de kerk, heeft hij beloofd.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.