1 reactie

Storm in Hedwigepolder leidt tot politieke ongelukken

Hij is er de persoon niet naar om bij de eerste tegenwind in de polder van zijn fiets te stappen, zo zei staatssecretaris Henk Bleker (CDA, landbouw) dinsdag in de Tweede Kamer.

Het is echter niet zomaar een briesje dat zijn tocht door de Westerschelde bemoeilijkt. Er staat namelijk een storm van windkracht twaalf, die zelfs de meest ervaren en vastberaden fietsers tot opgeven dwingt.

De Hertogin Hedwigepolder blijft de gemoederen bezighouden. In juni presenteerde Bleker vol vertrouwen een alternatief voor het onder water zetten van dit gebied. Hij had in alle hoeken en gaten gezocht naar een manier om die vermaledijde ontpoldering te voorkomen, en met succes. Maar vier maanden later laat de Europese Commissie geen spaan heel van dit plan. Blijkens een brief, die Bleker vrijdag ontving, dragen de voorgestelde maatregelen onvoldoende bij aan het vereiste natuurherstel, of werken zelfs contraproductief.

Volgens de staatssecretaris, die de boodschap uit Brussel afdoet als ’heel kritisch’, is er weinig aan de hand. Hij is van plan adviesbureau Deltares aanvullend onderzoek te laten verrichten zodat hij nog voor het einde van het jaar aan eurocommissaris Janez Potocnik sluitend wetenschappelijk bewijs voor zijn gelijk kan leveren. Bovendien, zo stelt Bleker, gáát de Europese Unie daar helemaal niet over; formele goedkeuring van de Commissie voor een alternatief is niet vereist.

Maar daarmee spiegelt hij de zaken wel wat mooier af dan ze in werkelijkheid zijn. Ten eerste is de kritiek op het voorstel van Bleker zo alomvattend dat hij er met een betere onderbouwing hoogstwaarschijnlijk niet zal komen. Zowel de voorgenomen maatregelen als de planning vinden geen genade in de ogen van de Commissie. Dat de staatssecretaris opnieuw Deltares wil inhuren, stemt evenmin hoopvol: het onderzoek van juist dit bureau heeft Potocnik resoluut naar de prullenmand verwezen.

En dan rol van Brussel. In beginsel heeft Bleker gelijk: Europa toetst achteraf of het natuurherstel voldoende is. Maar als de twijfels groot zijn staat de Commissie niet machteloos. Rechtsgeleerden stellen dat nog voordat de schop de grond in gaat een inbreukprocedure tegen Nederland tot de mogelijkheden behoort. In het uiterste geval leidt dit tot een miljoenenboete.

De vraag is of het kabinet het zo ver laat komen. Waarschijnlijk niet, want nu al zijn er bij VVD en PVV kritische geluiden te beluisteren over het Nederlandse standpunt. In dat geval wordt het voor Bleker onmogelijk de Hedwige te sparen. Zijn voorganger Gerda Verburg was al eerder tot die conclusie gekomen en besloot nog voordat de storm opstak van haar fiets te stappen. Bleker gaat het gevecht met de elementen liever nog even aan. De kans dat hij zich daarbij lelijk zal bezeren, is niet gering.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    De eis opzich is al onzinnig om het water dat al 70 % van onze aarde in bezit heeft . te moeten sparen , Laat ze er voor dat geld, water aan voer aanleggen in Afrika .Goed voor de mens en natuur. Gerda , die dacht ik doe er lekker aan mee om grond waar voedsel op word geproduceerd in het water te gooien. komt er automatisch een tekort aan voedsel, En is mijn nieuwe baan daar mee verzekerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.