300 x bekeken 1 reactie

Stop de landvraat

agd.media
Duitse boeren ergeren zich groen en geel aan het nooit ophoudende volbouwen van landbouwgrond.

Op de website van het Deutsche Bauernverband staat sinds jaar en dag een teller die laat zien hoe snel het gaat met de ’Flachenverlust’. Elke seconde gaat in Duidtsland 11 vierkante meter landbouwgrond verloren aan wegen, bebouwing en industrieterreinen. Sinds 1992 is al krap 850 duizend hectare verdwenen. Het zit de Duitse boeren zo hoog dat ze deze week een initiatief-wetsvoorstel tegen de ’Landfrass’ (landvraat) hebben aangeboden bij de Bondsdag, het Duitse parlement. Ze willen betere planologische bescherming.

Vergeleken bij deze Duitse actie is het in Nederland opvallend stil. Er zijn weliswaar emotionele discussies, zoals over nieuwe natuur of over de Hedwigepolder. Maar dat eerste heeft toch vooral te maken met de lage bedragen die betaald worden voor natuurgrond, en in Zeeland overheerst de emotie van de strijd tegen de zee. Als het op stadsuitbreiding of wegaanleg aankomt, met bijbehorende ruimhartige opkoopbedragen, kiest de Nederlandse boer eieren voor zijn geld. Hij verkast en houdt verder zijn mond.

Zo is ook in Nederland al een aardige hap uit het landbouwareaal genomen. In vergelijking met 1992 is hier nu 90.000 hectare minder landbouwgrond. Nog maar net over de helft van het land is in gebruik door de landbouw. Dat is wel twee derde geweest. Geen haan die er naar kraait. Juist andersom, het wordt soms zelfs gezien als een vorm van vooruitgang als de landbouw het veld ruimt.

Nederlandse boeren, LTO voorop, kunnen een voorbeeld nemen aan hun Duitse collega’s, en steviger in het geweer komen tegen het verspillen van kostbare ruimte. De behoefte daaraan neemt alleen maar toe – voor voedsel, voer, energie en alles wat de grond kan opbrengen.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    De behoefte aan voedsel, voer en energie neemt toe, klopt. Deze toename heeft te maken met de groeiende bevolking en die groei vraagt om leefruimte! Willen we nog meer mensen, dan zal de ruimte voor energie (voedsel en voer is ook energie) productie afnemen of we moeten de plaats voor natuur inruimen voor de bevolking. Dit laatste zou ten koste gaan van de diversiteit van flora en fauna en dat is politiek >onmogelijk>. Er blijft niets anders over dan de landbouw terug dringen op een steeds kleiner wordend oppervlak en steeds meer voedsel van elders aanslepen, waar nauur en diversiteit minder zwaar weegt, omdat daar meer mensen betekent meer geld door meer productie en meer handel.

Of registreer je om te kunnen reageren.